АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

Толерантни ли сме или не?

Под тепето ви показа протеста срещу изложбата „Балканска гордост“, а сега преминете от „другата страна“

„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие“

Симеон Василев: Българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията

Йоана Иванова

Снимки: Андреа Измирова

„Преди точно 50 години, по същото време на годината, в бара „Стоунуол“ в Ню Йорк полицията влиза и арестува присъстващите – предимно гей мъже, лесбийки и транссексуални хора. Но общността тогава реагира. Преди 50 години общността в Ню Йорк се изправя срещу агресията на полицията и заявява „Ние няма да търпим повече.“ Днес, 50 години по-късно, ние имаме същото послание. ЛГБТИ хората имат място в българското общество. Те имат право на същите права като всеки останал български гражданин.“ С тези думи Симеон Василев от Фондация „Глас“ откри изложбата „Балканска гордост“ в пространството на СКЛАД снощи. Експозицията представя фотографии, исторически данни и артефакти от Прайд шествията във всички балкански градове.

Проектът търси диалог между местна и международна култура и начините, по които балканското и европейското могат да съжителстват, да се допълват и обогатяват. Централно място в него заемат човешките права и въпросът за преплитането на традиционните балкански ценности и ЛГБТИ равноправието.

Изложбата предизвика противоречиви реакции още с обявяването ѝ и минути преди откриването активът на ВМРО-Пловдив, начело с кмета на район „Южен“ Борислав Инчев, направи жива верига пред културното пространство на СКЛАД. Посланието им „Не преминавай от ДРУГАТА страна!“ обаче не спря пловдивчани да посетят събитието и да подкрепят българската ЛГБТИ общност. В препълнената зала на улица „Екзарх Йосиф“ №16 в Тютюневия град освен фотографии от Прайд шествията на Балканите, гостите имаха възможността и да гледат видео селекция от разкази от първо лице на сърби, македонци и косовски албанци за това какво е да си гей, транс, би или джендър флуид на Балканите.

„Прайд не е демонстрация на победители, това не е желание за показност. Прайд е политическо събитие и като такова то има политически послания. Нещо, което през последните 11 години София прайд, единственият прайд в България, се опитва да обясни,“ каза още Симеон Василев. „Има още какво да направим и това е в ръцете на всеки един от нас. Непрестанно казваме на хората, че не е нужно да са активисти, за да помагат на ЛГБТИ движението, а има нужда единствено да се застъпят за някого. Да се застъпят, да кажат нещо, да изявят гражданска позиция. Аз се надявам, че българското общество няма да остане в плен на агресията и хомофобията, а напротив – днес вие всички тук и ние изпращаме послание за това, че българското общество е толерантно, че в него има място за всеки и че сме горди от това, което сме.“

Изложбата ще бъде закрита на 16 юли от 18:30 часа с дискусия за традиционните български и балкански ценности и за идентичността с участието на проф. Ивайло Дичев, представители на Белград прайд и представители на София прайд, а по-късно от 21 часа с акустичен концерт на Мила Роберт в thEATre.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Нека тези хомофоби който пишат дори и под тези позитивни новини посетят изложбата и прочетат някоя книга или поне са информирани преди да се изказват показвайки най лошите си качества като омраза, ненавист и мразене и безпочвени страхове. Смешно е през 2019 в една претендираща да бъде Европейска столица на култура да си показвате бай ганьовщината на показ и хомофобските си възгледи. Засрамете се и прочетете малко книги и информация преди да мразите хора който са сред вашите братя и сестри, съседи, колеги, приятели та дори любими певци или писатели, актриси или художници. Замислете се как бихте се справили ако имате гей дете и бъдете по добри! По добри и по толерантни ! А гей хора е имало и ще има, уви “ ce la vie “ !!!!

  2. Излишна изложба. Никой за нищо не пречи на хомосексуалните да си живеят живота. С тази изложба не показват нищо ново. Тя няма смисъл в Пловдив. Градът е толерантен. Напротив с излишни изложби взе да се постига обратния ефект- досадно стана. Някой решил да си изкара пари от проект на ЕСК, ок но вместо толерантност се получи нарастване на хомофобията. Нека всеки да си живее и да не пречи на другите. Да не досажда .

    1. По същата логика и вашето мнение “досажда” та ако може да се скриете защото ми “досаждате”!!!
      Точно това скрито хомофобско изказване показва зашо е прайд защото хората все още в България имат нужда да разберат че всеки един човек българин има право на равни права и никой не може да му каже да не “досажда”
      Повече любов ще спаси света!

  3. Изложбата трябва да бъде представена като запознаване на хората с група психични заболявания, за да могат да ги различиват при среща с тях. И може да бъде оформена като постоянно действаща и тематична – ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ХОРАТА – с осигурен и платен от ЛГБТ, джендъри и други подобни групи, психиатър-консултант…и това е в пълен синхрон с европейската столичност на културността – Пловдив…

  4. Браво на Симеон и всички негови съмишленици, които се посвещават на борба за равноправие. Жалко е, когато опонентите на ЛГБТИ хората не осъзнават, че утре те или техните деца ще бъдад дискриминирани по някакъв си друг признак – интелект, външност, вярвания – защото омразата към различните (в случая ЛГБТИ) води до омраза към различното по принцип.

  5. Kaкъв е тоя Симеон Василев, че си позволява да говори от името на обществото?!?! Иди питай хората какво мислят и после плямпай тъпотиите си!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина