АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Творците на Пловдив откриха новата галерия Капана (ГАЛЕРИЯ)

Първата напълно нова експозиционна зала събра стотици с дебютната си изложба

Творците на Пловдив откриха първата напълно нова галерия в града- Капана. Художници, актьори, писатели, музиканти, галеристи, интелектуалци, културни оператори и стотици граждани присъстваха на началото на новия живот на бившия Детмаг на Малката главна със старта на дебютната изложба за центъра за изкуства. Повече от 110 платна от представителната експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ са закачени по стените на галерия Капана, която вече втори ден се радва на голям интерес от страна на пловдивчани и гости на града. Началото на изложбата обяви кураторът й Красимир Линков, директор на Градска художествена галерия. На откриването присъстваха кметът Иван Тотев, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, арх. Петко Костадинов, който заедно със свои млади колеги изработи архитектурния проект за новата галерия.

За представителната експозиция „Избрано от фонда на община Пловдив“ , директорът на ГХГ е извършил селекция на над 250 творби, живопис и графика, на изтъкнати български художници, подбирайки измежду повече от 2700 художествени произведения от богатия фонд на община Пловдив. Картините са подготвени за изложбата от екип на Градската галерия. От тези 250 творби, поради липсата на достатъчно пространството, са показани около 110 произведения – живопис. Следващата част от изложбата ще бъде посветена на графиката, разкри Линков.

„Ако Пловдив не бе Европейска столица на културата, сигурно нямаше да имаме куража да я преустроим в галерия. Имахме оферти от собственици на магазини, можехме да отдадем пространството като търговска площ“, сподели кметът по време на откриването. Той допълни, че Капана е име, което ще даде добавена стойност на самия квартал, традиционно свързващ се с изкуство, култура, както и с многото заведения. Тотев разкри пред посетителите, че календарът на галерия „Капана“ е пълен до края на годината, а скоро предстои да се открие голяма международна изложба, която ще напълни и новата галерия на Гладстон, чието откриване предстои много скоро.

За дебютната изложба в галерия „Капана“ са включени творби, купувани от Община Пловдив в продължение на повече от 30 години. Тази традиция е възстановена и от няколко години, общината отново купува картини от изложби в Пловдив на изтъкнати пловдивски автори. Важното в тази експозиция е, че тя представя една ретроспекция на начина, по който се е развило пловдивското изкуство. В експозицията са включени предимно пловдивски автори, както и такива, които са гостували под тепетата. Някои от тях вече не са сред нас, други отдавна са заминали в чужбина.

Галерия „Капана“ ще работи без почивен ден, а изложбата може да бъде разгледана от 9:30 до 18:00 часа до 4 август с вход свободен.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина