АктуалноГрадътКултураНовини

Творби на Диего Ривера идват в Пловдив?

Един от най-големите световни творци на XX век може да гостува в близките месеци под тепетата

Работи на мексиканския художник Диего Ривера може да дойдат в Пловдив в близките месеци. Изложба с творби на един от най-големите творци на миналия век се готви на високо ниво, научи „Под тепето“. Преговорите са в начална фаза и все още няма яснота кога точно ще се случи събитието.

Ривера е един от най-популярните творци в изкуството от миналия век. Мексиканецът е дългогодишен партньор на друго легендарно име – Фрида Кало. Ривера всъщност е най-известен не с картини, а със своите стенописи. Мексиканското изкуство от 20-те до 50-те е известно именно с монументалната си живопис, като Ривера е един от лидерите в този период.

Косвено неговото изкуство е свързано с България и дори конкретно с Пловдив, като българските монументални стенописи от 60-те нататък в социалистическия период са силно повлияни именно от мексиканското изкуство. Точно Пловдив и групата на Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов са най-важните имена в България в областта на монументалната живопис.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Да започнем от естетическа гледна точка.Видях преди години изложба на Ривера във Варшава.Много слаби са му работите като естетика.Бях много разочарован.Същото преживях и с Дали. Освен това да не забравяме,че е станал известен защото е бил член на компартията а не с таланта си. Както и българските некадърни художници от комунистическо време повечето.Но,въпреки това да сравняваш некадърните бг стенописи с Ривера е нелепо.Българските са много по-зле. И друго – Пловдив 2019 (фундацията) се оказва комунистическа пропагандна туба. Четох ,че щели да правят изложба на Йосиф Бойс и колегите му наложоли на запад комунистическата матрица в изкуството.Сега комуниста Ривера. Пловдив от син стана червен град с некадърни фундацийки и курваторки червени.

    1. Чувствам се оскърбена от такова прозвище.
      Бидейки най-добрата куратриса ф Мичкюр с диплома от Магнаура аз се гордея с пловдивската група художници от Априлското Поколение засенчващи горката Ривера

  2. За къде без СЛОНА бе, тъпаци? ЦЖит.: „…Пловдив и групата на Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов са най-важните …“ дрън-дрън.
    Първо, Христо Стефанов при ПЪРВА възможност чопна Софийско Жителство (само младите навлеци не знаят Що Е То) за да Директорства из Столицата. Бивш пловдивчанин. Както впрочем мнозина от най-будните и отраканите, няма да изброявам, че те брой нямат.
    Изброените не са монументалисти, а кавалетни живописци.
    АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ, което заграби властта с Априлския Пленум на БКП – възцарил др. Т. Ж.
    А най се кефя когато нескопосни „журналя“ турнат въпросителен знак подир утвърдително изречение.
    В заглавие.
    Нечленораздел.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина