АктуалноВкусът на градаЗабавлениеНовини

С вкус и аромат на Коледа

На какво има вкус Коледа за вас? Дали на банани и портокали, които преди 89 – а година в България са били дефицитна стока и празниците са били единственото време, когато евентуално сме можели да се докоснем до тях? Или на канелени курабийки, греяно вино и яйчен пунш? Отговор на този въпрос търси екипа на дигиталния гид на града Lost in Plovdiv.

Вероятно всеки от нас си има своите собствени любими вкусове и аромати, които асоциира с най-хубавото време от годината, но с този текст ще се опитаме да открием на какво ни ухае Пловдив тази година.

Е, не може да сте пропуснали всички онези коледни напитки по кафетериите – мокачино с какови зърна, лате с джинджифилови биксвитки и мляко с мед и канела. Това е истинско ухание на топлота. Избирате някое от нашите уютни места в зимен Пловдив и се отдавате на сладки приказки в любима компания. Така си представяме перфектния почивен следобед, а най-хубавото е, че празничните дни тепърва предстоят.

Коледно е и в Dolce Fellini, която за втора поредна година бе избрана за най-добрата верига сладкарници в страната. При тях ухае на джинджифил и канела, а предложенията им са най-разнообразни.

От традиционния за Германия щолен, направен по автентична рецепта със сушени плодове и уникален микс от подправки (кардамон, карамфил,джинджифил, портокал и ром), придаващи му неустоим вкус, до италианското коледно Панетоне с шоколад, портокал, ром и стафиди и завършвайки с джинджифилова торта с бадемов марципан, шоколадово криспи и карамел.

От личен опит потвърждаваме, че което и да изберете, няма да сгрешите, а за диетите има време – след Нова година например.

Панетонето е прекрасен традиционен сладкиш, който на пръв поглед прилича на козунак, но вкусът и ароматът му са несравними, поради специфичния начин на приготвяне, който отнема между 2 и 3 дни. Подходящ е и за подарък, когато искате да уважите домакините си и да донесете нещо сладко на празничната трапеза.

Водим ви виртуално на още едно обичано от нас място, а именно при Eddy’s Café and Food. Вече втора година уикендите преди Бъдни вечер при тях винаги са изпълнени с жива музика, греяно вино и домашен яйчен пунш. Всичко това се съчетава перфектно с домашно приготвените коледни курабийки и специално приготвените палачинки за случая. Две от тях са солени, а две – сладки.

Какво по-коледно от „Берлинска Коледа” с къривурст, гарниран с чедър. Типичен вкус от немските базари.

Предложението с кленов сироп също ни пренася вкусово малко извън границите на нашата държава, но гарантираме, че сиропът е оригинален и специално донесен от Канада за целта и за да ни донесе частица и от нетипичните за ширините ни аромати.

„Хавайска загадка” може и да не звучи никак коледно, но трябва да има нещо, което да ни стопля, нали? Запечен ананас с шамфъстък, крема сирене и една тайна съставка определно звучи като нещо, което трябва да опитате.

И последното солено изкушение е „Рано пиле, рано пее” – бейби спанак, поширано яйце, домати, кашкавал и флорентински сос. Подходящо за вегетарианците .

Собствениците на заведението са решили евентуално да запазят само две от тях в постоянното меню, така че ви предизикваме да отидете на място, да пробвате и да споделите смело предпочитанията си. Ние вече имаме фаворит, а вие?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина