АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Събарят рушащия се Тютюнев склад на Сточна гара през уикенда

Сградата няма статут на паметник на културата, но влиза в обхвата на историческата зона и проектът на собствениците ще трябва да се съобрази с това

Рушащият се от години стар тютюнев склад на Сточна гара ще замине завинаги в историята този уикенд. Опасната сграда на ъгъла на булевард „Христо Ботев“ и ул.“Авксентий Велешки“ няма статут на паметник на културата, но се намира в историческата зона със специален статут и бъдещият проект на собствениците Лиляна Моравенова и Момчил Момчилов трябва да се съобрази с това. По наша информация, те са подходили много стриктно към всички процедури във връзка със събарянето на склада.

Казус от 20 години ще бъде решен. Ще се радвам, в следващите няколко години там да се реализира нова сграда, която да е в хармония с градската среда. Помолихме собствениците да направят заснемане на сградата, за да използват някои архитектурни елементи от оригинала в бъдещата си сграда, да се запази усещането за ансамбловата градска зона. Те от своя страна уведомиха всички институции за предстоящото събаряне, коментира кметът на район Централен Георги Стаменов.

Заради бутането на постройката на бул. „Христо Ботев“ се въвежда временна организация на движението, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. В събота и неделя се затваря северното платно в участъка от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки“ в посока запад – до края на предвидената за разрушаване сграда. Движението ще се извършва двупосочно в южното платно на булеварда. В понеделник затворена ще остане само крайната дясна лента на северното платно.

До влизането на багерите в имота се стигна след сякаш безкрайна сага, която бе пословичен пример за неразбориите между държавна, местна власт и закон, както и множество частни интереси. Собствениците на имота дълго време водиха дела един срещу друг, но в крайна сметка постигнаха споразумение и са пред реализиране на  проекта си за инвестиционни намерения. Той ще трябва да бъде съгласуван с НИНКН, тъй като дори и да няма статут на паметник на културата, складът влиза в обхвата на историческата зона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина