АктуалноГрадътКултураНовини

„Сцена в Jazz-а“ среща пловдивчани с различния театър в Bee Bop Café

Младите хора не намират театъра, който ги вълнува на традиционните сцени. Въпреки че Пловдив е голям град, културна столица, тук има само сцената на Драматичния театър, Кукления театър и един малко известен – Театър „Хенд“. С тези мисли и с цел да разшири хоризонта на пловдивската публика Борис Зафиров организира от известно време „Сцена в Jazz-a“ в Bee Bop Café.

Театърът може да се случва навсякъде, разказва още Борис Зафиров. Това, че не е в зала за драматичен театър, а по-малка сцена на заведение, като Bee Bop Cafe, не сваля от качеството на изпълнението. Мястото е изключително професионално, с озвучаване и осветление на много високо ниво. По-малкото пространство, разбира се, има своите специфики, но това има както положителни, така и отрицателни страни. Когато се играе моноспектакъл, в който нямаш голяма сцена и богат декор, всички гледат в актьора. За него е по-трудно, но така той може да покаже много повече – целият спектакъл минава през него и неговите емоции.

„Сцена в Jazz-a“ кани различни театрални групи, които пловдивската публика няма къде да срещне. Така през Bee Bop Café вече преминаха спектакли като „Нирвана“ на Сфумато или „Малкият Пучи“ на любимецът на пловдивчани Ованес Торосян. Борис Зафиров кани и международни трупи, като преди месец през Пловдив преминаха корейско-австрийска трупа със спектакъла „Желатин“.

Идеята на „Сцена в Jazz-a“ е да представя по-задълбочени представления, не някакво кратко забавление, а спектакли със смисъл, нещо, което да те кара да мислиш. В другите спектакли, например, сценографията е очевидна – имаш конкретен декор, с къщи или някаква друга среда, и е пределно ясно къде си. На по-малката сцена обаче всичко трябва да се създаде от актьора и от зрителите чрез въображението, разказва Зафиров.

Той иска да представи на пловдивската публика и важни, но не толкова поставяни в Пловдив и България имена. Така, например, на 5 март предстои спектакълът „Каспар“ от известния австрийски драматург Петер Хандке. На сцената ще се качат Александър Митрев, Александър Евтимов – Шаманчето, Иван Николов и Веселин Димов. След спектакъла публиката ще може и да разговаря с екипа.

В близките седмици предстоят и други интересни представления. На 19 март пловдивчани ще срещнат брата на Ованес – Тигран Торосян в моноспектакъла „Изрод“. На 27 март пък предстои интересният спектакъл на социална тематика „Цигански колела“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина