АктуалноГласовеГрадътИзбориИзпод тепетоМненияНовини

Стягат широко обществено обсъждане за многоетажния паркинг на мястото на бившия ТЕЛК

Оградата на Хуманитарната гимназия няма да бъде местена, улица „4-ти януари” става пешеходна

Здравко Димитров обяви, че спира проекта за многоетажен паркинг в Тракия, под въпрос е и този на мястото на ДКЦ 6

Многоетажен паркинг на мястото на ТЕЛК ще бъде изграден само след широко обществено обсъждане. Такова ще се проведе след Нова година. Стартираният от предната администрация проект за изграждането на съоръжение засега остава замразен, до намирането на най-доброто решение. Това стана ясно след днешната среща между кмета Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева, кмета на Централен Георги Стаменов, директорките на Хуманитарната гимназия и ОУ „Княз Александър I”, и жителите на района. Със сигурност първоначалните намерения за преместване на оградата на училището няма да се осъществят, а градоначалникът обяви, че улица „4-ти януари” ще стане пешеходна и ще отделя евентуалния бъдещ паркинг от гимназията със зелен пояс.

„Централна градска част има крещяща нужда от нови паркоместа. Но нищо насила няма да се построи където и да е. Това ще се случи само след широко обществено обсъждане. Трябва обаче да се мисли в тази посока. В центъра няма достатъчно паркоместа и това е факт”, обясни кметът Димитров.

Той подчерта, че пари за паркинг ще се намерят, но проектът ще се преработи. Има вариант обемът на бъдещия многоетажен паркинг да бъде намален, а влизането към него да става през бул. „Цар Борис III Обединител”.  Представител на живущите в зоната обяви, че хората там са срещу построяването на съоръжение за автомобили на мястото на сградата на бившия ТЕЛК, която е опасна и трябва да бъде съборена така или иначе.

„Бих приела проект, който благоприятен за децата, родителите им и живущите в района. В момента не мога да взема становище. Въпросът е отворен”, каза директорът на Хуманитарната Соня Киркова. Тя допълни, че на дневен за училището е проектът за нова образователна сграда в двора му, нужна за преминаването на едносменен режим на обучение. Корпусът ще е на три етажа, с 30 учебни стаи, със спортен салон, столова и топла връзка с основната училищна сграда. „Януари ще подготвим условията и ще обявим архитектурен конкурс с награден фонд. „Новият корпус трябва да е архитектурно свързан със старата сграда”, каза кметът на Централен Георги Стаменов.

Замразени проекти

Проектите за изграждане на многоетажни паркинги в Тракия и на мястото на ДКЦ 6, до хотел Лайпциг, също са спрени. Този в Тракия почти категорично ще отпадне, тъй като според новия кмет  е нецелесъобразен. За паркинг на мястото на ДКЦ 6 също се предвижда широко обществено обсъждане.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. А в Кършияка кога? Освен един за района трябва да се изградят и два буферни и да се предприемат мерки за намаляване на пропускливостта на МПС към вътрешността на града. Иначе ще продължим да виждаме това което дипаме

    1. тенекиени шелфове (стелажи) от по четири таратайки една върху друга са повсеместно разпространени из големи СИТИта, а до ДКЦ отпред двора е достатъчно просторен и празен да се даде на оправен предприемач. Още от Кудоглу и Куршум хан пловдивчани са известни като бутатели (бутач-будала)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина