АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

Строеж в Стария град шокира пловдивчани, навлизайки в тротоара на улица „Стоян Чалъков“

Инвестицията, за която „Под тепето“ писа още преди месеци, е напълно законна, според местната власт

Имотите с възстановени граници стесняват улицата с около 2 метра

Теодор Караколев

Строеж на хотел в Стария град на улица „Стоян Чалъков“ предизвика бурни реакции в общественото пространство след снимки, на които изглежда, че имотът отнема тротоара и част от пътното платно. Още през февруари месец граждани негодуваха от леенето на бетон и мръсотията, която оставаше по улицата след строителните машини. Още тогава след проверка на „Под тепето“ се оказа, че инвеститорът има всички строителни разрешителни и работи според разпоредбите на местната власт.

След вдигането на няколко етажа имотът видимо отнема част от стария тротоар по улица “Стоян Чалъков“. Поради бурното обществено недоволство повторихме проверката, която потвърди законността в действията на строителите – поне що се отнася до границите на имота. „Теренът на собственика върви плътно до улицата, по същия начин по който е и читалище и галерия „Възраждане“ и заведението „Граждански клуб“. Имотът следва същата линия и строителството е в рамките на тази частна собственост“, потвърди за „Под тепето“ кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, чиято администрация също е направила собствена проверка след сигнали от граждани.

Според кадастралната карта трите съседни имота по улица „Стоян Чомаков“ следват точно тази линия – на „Гражданския клуб“ и на сегашния строеж в неговите бетонирани към момента граници, като между тях има общински имот със същата граница. Така на практика по тази улица в Стария град тротоар от едната страна няма.

До преди около година пред двата имота след „Гражданския клуб“ обаче тротоар имаше. Оказва се, че самият тротоар е попадал в рамките на двата имота (единият частен, другият – общински). Според информация, публикувана във фейсбук страница „Пловдив (Plovdiv)“ в последните 4-5 години имотът е станал от общински – частен, и в този период е сменена и неговата граница и увеличен неговият размер. Информацията там е от електронния регистър на общината. Според информация на „Под тепето“ обаче има разминаване между кадастралната карта и електронния регистър. Според кадастъра имотът е бил именно с настоящите граници поне от 70-те години на миналия век. Въпросът, който много пловдивчани си задават, обаче е дали тези граници са допустими за нормалното преминаване в Стария град.

Освен строителното петно, притеснение буди и височината на имота. Освен вече вдигнатите три етажа, по информация на „Под тепето“ предстои да се направи още един мансарден етаж. Към момента сградата вече доминира над пейзажа и дори се показва над градината на храма „Свети Димитър“, а с качването на още един етаж изцяло ще закрие видимостта към една от най-ценните пловдивски църкви в старинната част на града.

Самият хотел трябва да бъде завършен през 2020 година. Строителството започна в края на миналата година, след няколко месеца разкопки на археолози. По непотвърдени данни, инвеститор на строителството е собственикът на „Рефан“ Ангел Попов, един от големите пловдивски бизнесмени и носител на различни награди за благотворителност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Стеснително пропуснал си именцето на „архитекта“ – автор на елегантната творба, Теодоре.
    След мутрификацията на Трихълмието -зачената от основоположника и Първа МУТРА на НРБ, ЗДК НАЧО ДИКТАТУРАТА („културата“ подигравателно) през 70-те години; след обезлюдяването на живия градски организъм чрез „обобществяване“ (понастоящем обратно =разпродажби!) на имотите на старите достойни фамилии кореняци; след настаняване на нехайни чиновници в освободените КУХИ ЧЕРУПКИ – НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЯ МУТРА КАКВИ ЧУДОВИЩА ГРАДИ ИЗ ГРАДА. (Както Годзилата срещу Ламартин, а и мн. др.)
    Скоро РежимътБоБоТРИ (Четири, защо не!) както е захванал в Софията, ще набучи Доходни Небостъргачи НА ТЕПЕТО, щото няма кой да възрази.
    Чалга. „Конюшни“ Менте „възстановки“, имитации и фалшификати.
    Майни, както истинското пиво Каменица -заместено от „крафт“бира Котки и Пишки-
    Старият Пловдив БЕШЕ.

  2. Всички са в кюпа. После искате да гласуваме ха ха. Хора , Пловдив се обезличи. Преди 15 – 20 години беше по-хубав. По-непокътнат от политическа и всякаква друга жалка намеса в хилядолетната му история. Мнозина от четящите тук няма да си спомнят или са били малки. Няма да “влизам” в повече подробности. Ще си взема една Каменица и докато си я пийвам ще си разгледам старите снимки от ученическите ми години.

    ПС. Забравих , че бирата ни вече се произвежда в Хасково. На мястото на бирената ще изникне луксозен жил комплекс. За повече иформация питайте кмета 😉
    Поне остана комина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина