АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небетоСъдТемида

Стотици се събраха в подкрепа на българските граничари

Около 30 човека бяха пред Съдебната палата в Пловдив

Таня Грозданова

Стотици българи в големите градове в цялата страна се събраха на митинги в подкрепа на граничарите Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които днес се изправят отново пред Бургаският районен съд. Българските граничари, които Турция обвинява в убийството на рибар-бракониер, ще бъдат разпитани. Те трябва да дадат показания по случая в своя защита. Цялата документация по делото ще бъде изпратена в Турция, където се очаква да бъде гледан процесът срещу четиримата българи. Ако бъдат признати за виновни, те ще бъдат вкарани с червена бюлетина в листата на Интерпол.

Над 30 човека дойдоха тази сутрин и пред Съдебната палата в Пловдив, за да изразят подкрепата си за нашите граничари.

„Тук сме защото това, което се случва, не трябва да става сигнал за служителите на МВР, че вършейки съвестно работата си, може да бъдеш потърпевш или дори обвиняем. Има закони, има териториална цялост,  и има едно самоотвержено момче, което е работило, както трябва. Той е  боец, мъж, той е приятел, той е българин. Ние сме с него”, заяви Жельо Милев.

Пред репортер на Под тепето той допълни, че въпреки, че са се събрали повечето бивши служители на МВР, то те са на мястото независимо от съсловието. Жельо Милев изрази уверението си, че подкрепата е много по-голяма, но заради работния ден десетки желаещи не са могли да дойдат пред съда в Пловдив.

Всички заставаме зад тези българи, категорични са присъстващите.

Искаме да подкрепим едни патриоти. Става дума за случай, в който според нас едни български държавни служители са изпълнили дълга си. За мен тези хора са за награда, отсече най-младоликият от групата пред съда – Георги Милчев.

„Тук сме в знак на подкрепа към един екип родни граничари. Това не е протест, а подкрепа. Подкрепа и към българските институции. Очакваме Бургаския съд да не се поддаде на натиск. Вярваме в институциите, в съда в прокуратурата, в нашата полиция,“ коментира Милчев .

Припомняме, че веднъж вече българският съд отказа екстрадицията на четиримата граничари. Случаят е отпреди 10 години. Тогава граничният екип засича турски бракониери да ловят калкан в наши териториални води край Резово. При задържането им единият е прострелян смъртоносно. След дълго разследване български съд прекратява делото срещу четиримата поради липса на престъпление. Преди година те бяха оправдани и от Европейския съд за правата на човека. Турция обаче води собствено дело с мотива, че деянието е извършено на турски плавателен съд, тоест на турска територия.

Преди четири месеца, когато сагата бе подновена, Мишо Цонков изрази надежда, че българската държава ще спази обещанието си и ще ги защити. Днес  Бургаският районен съд уважи молбата им и отложи заседанието за 9 ноември.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина