АктуалноВластГласовеМненияНовини

Стефан Тафров: Не искам България да е в менюто на ЕС, а да е около масата и да участва в бъдещи решения

Нашите приятели в Европа трябва да осъзнаят своята отговорност към България, смята кандидатът за евродепутат от „Демократична България”

Европейските избори вътрешнополитически смисъл, защото ще бъдат последвани от парламентарни, предрича той

Иво Дернев

„Съществуването на ЕС е под заплаха. България не трябва да е наблюдател, а участник в процесите. Стефан Тафров владее изкуството на дипломацията. Трябва да осъзнаем, че вече не сме децата в ЕС, които трябва да гледат големите. Трябва да седнем на масата на преговорите с тях. Стефан Тафров знае как да стигне до тази маса без лакти и как да преговаря на нея”. Така местният лидер на „Да, България” адв. Веселина Александрова представи кандидата за евродепутат от Демократична България Стефан Тафров, зам.-министър на външните работи в правителствата на Филип Димитров и на Иван Костов, посланик на България в Италия, Великобритания и Франция и два пъти в ООН – Ню Йорк. Днес той е в Пловдив, за среща с граждани.

„Изборите през май са много важни, защото ще определят облика на следващия Европейски парламент. Важно е проевропейците да имат мнозинство, за да не позволят евроскептиците да рушат Съюза. Тези избори обаче имат и вътрешнополитически смисъл, защото ще бъдат последвани от парламентарни. Множеството скандали ще доведат до оставка на правителството и предсрочни избори.  „Демократична България” трябва да излезе като истинската алтернатива на статуквото. Почти всеки, с който говоря, се оплаква от непоносимото равнище на корупция в България”, обясни пред журналисти Стефан Тафров при днешното си посещение в Пловдив. Като допълни, че е напълно възможно предсрочните парламентарни избори да се състоят заедно с местните през есента, но правителството ще тръгне в тази посока едва след като бъде излъчен следващият главен прокурор през септември.

Той отбеляза, че срещата му с медиите под тепетата е в ден, в който в класацията на свобода на словото на Репортери без граници България отново е на незавидното 111-то място в света, като го дели с Етиопия. „В доклада се говори открито за монопола в медиите, споменава се и името на Делян Пеевски. Мой основен приоритет като бъдещ евродепутат ще е свободата на медиите в България. Искам да превърнем ЕС в наш съюзник в тази битка. Брънката, която може да разкъса  този порочен кръг на управление на страната, са медиите. С пари от ЕС обаче се финансират имено онези медии, които обслужват властта. Същите тези медии говорят срещу Европа. Тези медии получават пари от европейския законодател и говорят срещу Европа.  Време е това да престане”, категоричен е кандидатът за евродепутат от „Демократична България”. И допълни, че е поддръжник на идеята за излъчване на комисар, който да отговаря за свободата на медиите в ЕС.

„Друг мой основен приоритет е да се възстанови доверието към България. С този имидж трудно ще попаднем в ядрото на Съюза. А именно там можем да наложим своята визия за бъдещето на евроинтеграцията. Не искам България да е просто изпълнител на решения, които се взимат от друг. Не искам България да е в менюто, а да е около масата и да участва в бъдещи решения”, заяви Тафров.

Той заяви, че нашите приятели в Европа трябва да осъзнаят своята отговорност към България. „Защото сега ПЕС не казва нищо за БСП. Европейските либерали не казват нищо за ДПС. ЕНП е безкритична към действията на Бойко Борисов. Този разговор трябва да се състои обаче в Европейския парламент”, подчерта кандидатът за евродепутат.

Смята, че покрай скандалите с апартаментите ГЕРБ ще понесе щети, а Корнелия Нинова и БСП им помагат да не загубят тези избори. „Много хора за отвратени от политиката и в същото време европейските избори са особени за тях. Отвращението ще доведе до по-ниска избирателна активност, което е отрицателния ефект от тези скандали. В същото време нашите шансове се увеличават. Има тенденция по увеличаване подкрепата за „Демократична България””, каза още кандидатът за евродепутат.

Той уточни, че Пловдив е много важен за политическото обединение, тъй като винаги ще остане Синя крепост.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина