АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Стартира ремонтът на Детмаг, до четири месеца галерията отваря врати

Общината търси име за новото галерийно пространство

Иво Дернев

Ремонтът на Детмаг стартира днес. До четири месеца новото галерийно пространство на Пловдив ще отвори врати, обеща изпълнителят на проекта Михаил Иванов. Срокът за довършване на дейностите е точно 115 дни, като строителната компания смята, че ще приключи по-рано от планираното. Инвестицията е 1 милион лева с ДДС.

Начало на реконструкцията на пространството бе дадена днес от кмета Иван Тотев, районния кмет Георги Стаменов и автора на проекта арх. Петко Костадинов. Бившият детски магазин ще бъде преустроен в галерия на две нива, с конферентна зала, която може да приема и малки експозиции. Двете изложбени зали ще се свързват с голям асансьор и две стълбища.

Галерията вече трябваше да е готова, но заради жалбите проектът се забави с точно една година, припомни арх. Костадинов. В предисторията се върна и райкмета Георги Стаменов. Имаше обжалване на самата процедура, а КЗК потвърди решението на район Централен. След това отидохме на ВАС. Преди самото дело фирмата, която обжалваше, оттегли жалбата си, което даде възможност да спестим около месец и половина технологично време и час по-скоро да бъде реализиран този проект. Надяваме се до лятото да имаме едно ново прекрасно място за експониране на изкуство. Галерията е общо на три етажа, тъй като има подземно ниво. Климатичната инсталация ще е много специфична, с възможности за контролиране на влажността и температурата, каза Стаменов.

Кметът Тотев пък обяви, че общината ще търси име за новата зала за изкуства. Няма да бъде галерия Детмаг. Отваряме темата за името на бъдещото галерийно пространство. Има смисъл да призоваваме обществеността да се включва в идеите и плановете на Община Пловдив. Очакваме предложения за името на бъдещата галерия, каза градоначалникът.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Артаджийница „безДЕТмаг“ – к’во изкуство, бе майни, със всички тези 400 глави изкуственяк в горкото Пловдивче дето едвам изхранваше 5 ПЕТ Художници от АПРИЛСКОТО ПОКОЛЕНИЕ, според които всеки останал беше боклук с остаряла четка!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина