АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Стартира възстановяването на Ботаническата градина

Започна изграждането на 1350 метра ограда, до две години паркът може да е новото притегателно място за пловдивчани

Голямото и дългоочаквано възстановяване на Ботаническата градина на Пловдив официално стартира днес. Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, градоначалникът Иван Тотев, кметът на район Тракия Костадин Димитров направиха първа копка на проекта за изграждане на ограда около 113-те декара зелена площ. Това е първия етап от дейностите в градината. Очаква се до две години пълното възстановяване на уникалното откъм растителни видове парково пространство да бъде завършено.

„ Амбицията ни е в рамките на 2-3 години Пловдив да има една хубава ботаническа градина, която е изоставена от 1990г.”, обясни ректорът на Аграрния проф. Янчева. Тя подчерта, че след края на дейностите в парка той ще е не просто зона за разходка и рекреация, а и за научна дейност на ВУЗ-а. На първата копка днес присъстваха и много студенти по ботаника от университета, като някои от тях вече правят и дипломни работи за Ботаническата- изготвят пълен опис на растителността в нея.

Проф. Янчева информира, че изграждането на 1350 метра ограда около парка ще струва 250 хиляди лева. „Марибор-Cтрой” ООД е изпълнител на обществената поръчка. В следващия етап ще бъде изградена малка административна сграда с обучителни зали за нуждите на Аграрния университет.

Пловдивската е една от трите ботанически градини в България и е била първата извън столицата. Била е 250 декара, но през 70-те години е била намалявана на няколко пъти.  Реалната дейност по създаване на ботаническата сбирка на градината започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков. През следващите няколко години е направен проект за облагородяване на площта, включващ изграждане на водни площи, изкуствени релефни форми, скални кътове, алейна мрежа, места за отдих, розариум и др.

„ Въпреки дългата безстопанственост, голяма част от дървесните видове са оцелели и са се приспособили. Имаме един огромен дъб, много чужди видове, много розоцветни, диворастящи ябълки и круши, майски сняг и др. Тези видове трябва да се запазят, защото са оцелели толкова дълго време. Това, което ще се случи тук с растителността трябва да е дългосрочен процес. Имаме идеи да има японска, английска, българска и други градини в рамките на парка”, обясни доцентът по ботаника Цветанка Райчева.

„Обезопасяването на зоната с ограда е от първостепенна важност, тъй като имаме много сигнали за палене на огньове тук, за нерегламентирано изхвърляне на боклуци”, обясни кметът на район Тракия Костадин Димитров.

„Добрата новина е, че въпреки че са автономни, нашите университети работят по общи проекти с общината както е в случая. Тази градина е важна за града. Този проект е голяма нова възможност за университета и студентите. А и пловдивчани го заслужават, защото преди са я имали Ботаническата градина, но от 30 години тя е в такова състояние. Енергия в проекта дават и всички доброволчески инициативи. Те доказват, че общността е вътре в идеята за възраждане на Ботаническата градина”, каза кметът Иван Тотев.

Украинката Наталия Елиз е една от най-активните доброволки във възстановяването на парка. Тя е помогнала на ботаническата градина в Одеса, а сега прави същото в Пловдив. „Добре е, че зоната ще бъде оградена”, смята Наталия. Тя и другите доброволци имат идеи за изграждане на оранжерии за тропически растения и кактуси. Освен това ще правят фондация за събиране на средства, които да подпомагат проекта.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина