АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Стартирали проекти, с пропуски на предишната градска управа, ядосаха Здравко Димитров

Физкултурен салон на училище е проектиран върху трафопост на ЕВН, в две детски градини са пропуснати цели пера с дейности за завършване на ремонтите  

Кметът недоволен и от бул. „Северен”, кара фирмата да преасфалтира кръговото

Проекти писани и стартирали през мандата на кмета Иван Тотев са допуснати с пропуски, които бавят изпълнението им и натоварват допълнително общинския бюджет, съобщи днес градоначалникът Здравко Димитров.

Това за мен са недопустими неща, коментира днес разгневен Зико, по време на откриването на втория учебен срок в обновената за 1,8 млн. лева сграда на СУ„Любен Каравелов“. Училището попада в зоната, която се реновира по ОП „Региони в растеж”. Там вече трябваше да има допълнителният корпус с физкултурен салон, басейн и актова зала.

Според проекта той трябваше да се изгради в двора на школото, но се оказало, че на това място съществува трафопост на EVN. Водени са няколко месеца преговори с дружеството, от което се иска да премести съоръжението.

„Като се прави задание, трябва да се знае какво има на терена – има кадастър подземен и наземен! Когато се строи нещо,трябва да се предвиди. Тези обстоятелства сега допълнително утежняват проекта, но ще направим всичко възможно тези даровити деца, освен да се занимават с музика, танци и рисуване, да могат да спортуват”, каза градоначалникът.

По думите на Димитров вече има договор с EVN за преместване на трафопоста, като дружеството е отказвало да поеме разноските.

Здравко Димитров отказа да каже кой е автора на злополучния проект.

„Да не бъда лош. Сега отива на друго място да работи, защото сигурно се е справил добре с тези проекти, има и на други места. Когато се започне един проект, се прави количествено-стойностна сметка и тя трябва да е прецизна.”

В детските градини „Перуника“ и „Снежанка“ по проектите са пропуснати дейности за 700 000 лева, без които те не  могат да бъдат завършени, стана ясно още от изявлението на ресорния зам.-кмет Пламен Райчев.

„Това се дължи на пропуски в проектите. Някои от перата са забравени, когато са входирани в ОП „Региони в растеж” и това налага заделянето на още бюджетни средства“, поясни зам.-кметът по строителство и инвестиции.

По думите на зам.-кмета Райчев предстои обявяване на обществената поръчка за избор на изпълнител на спортното крило в училището.

„До средата на следващия месец трябва да приключи процедурата. До 50-60 дни, в най-добрия вариант, ще бъде избран изпълнител. Надяваме се през септември да започне същинската работа”, каза още Райчев.

Кметът алармира и за друг наследен проблем с училището, което преди два мандата с решение на ОбС било лишено, чрез продажба от сградата, където е била столовата. Новият собственик започнал строеж и го докарал донякъде, а в момента недовършената сграда не се ползва.

Общината има намерение да издири собственика и ако той няма намерение да я довършва, ще се опита да я вземе обратно. Целта е училището да получи отново столова и в нея да се приберат класните стаи, които са изнесени в подблокови пространства в квартала.

Вместо стол, при ремонта на училището е оформена кетърингова зала, чието оборудване предстои, обясни директорката Славка Щерева.

Накрая Здравко Димитров обяви, че ще иска от фирма Щрабаг да преасфалтира кръговото кръстовище на булевард „Северен“, тъй като от Общината не са доволни от качеството на положената настилка. Това ще стане като времето се оправи, след което ще бъде пуснато движението по булеварда.

СУ „Любен Каравелов“ започна втория срок в напълно обновена сграда

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина