АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Срина се част от фасадата на кулата на Малтепе

Ситуацията не е трагична. Важното е, че няма пострадали, коментира директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов

Цялата вътрешна конструкция е компрометирана от издълбаните в нея общо 6 иманярски изкопа, фасадата е поддала след свличане на част от могилния насип

Днес е минала комисия от инспектората към Министерството на културата, градежът ще бъде възстановен

Голяма част от откритата южна фасада на кулата на Малтепе се е срутила. Инцидентът е станал този петък и е бил предизвикан от влагата, в резултат на която част от могилния насип се е свлякъл, а от това е обрушена и разкритата фасадна част от гигантския античен градеж.

„Най-важното е, че няма пострадали. Добре, че това не се бе случило през лятото, когато на обекта се работи. Не е голяма трагедия, но ще иска сериозна работа по възстановяването и укрепването”, обясни директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов.  Той уточни, че става въпрос не за кула, въпреки че изглежда като такава, а за фундамент на голяма антична статуя.

Костадин Кисьов подчерта, че цялата вътрешна конструкция е компрометирана от издълбаните в нея общо 6 иманярски изкопа. Търсачи на съкровища са обрушили градежа през 16 век с 5 хоризонтални и 1 вертикален изкопи във вътрешността. „Тогава са извадили толкова много камъни, а това компрометира цялата структура. Затова държим всичко в насипа. Сега две-трети от южната фасада е обрушена, след като насипа се е свлякъл и е „опънал” самия градеж. Вътрешността на фундамента си седи. Днес мина комисия от инспектората към Министерството на културата. Ще направят предписания за реставрация и възстановяване на фасадата с оригиналните естествени материали, които са на място”, допълни Костадин Кисьов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина