АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод лупа

Срещата на протестиращите от Кючука срещу презастрояването и инвеститора е в Общината

Илиян Филипов: „Тази инвестиция е абсолютно законна. Напълно разбирам гражданите, но искам и те да разберат“

Съвместна среща на протестиращите срещу презастрояването в район Южен и инвеститора на терена до Юбилейния блок ще се проведе в община Пловдив днес по обяд, на нея обаче самият собственик на терена няма да присъства лично, заради неотложни ангажименти.

Припомняме, че миналата седмица в четвъртък недоволните от Кючука преместиха протеста в центъра на града. Те присъстваха на сесия на Общинския съвет и после протестираха пред Общината. Представители на инциативния комитет бяха приети от кмета Здравко Димитров. Той им обеща проверка на документацията  и покани гражданите и инвеститора – фирма ПИМК да се срещнат и да обсъдят проблемите и възможностите.

От ИК заявиха, че са подали сигнал в Специализираната прокуратура и очакват акт и спиране на строежа на многоетажната жилищна сграда. Според протестиращите, те биха се съгласили на евентуално по-ниско строителство, върху по-малка площ от парцела и то след проверка на Общия устройствен план.

Собственикът на фирмата-инвеститор Илиян Филипов заяви по-рано днес в интервю пред радио Пловдив, че няма да присъства лично на срещата, като уточни, че има поет ангажимент от миналата седмица за участие в консултативен съвет за ТОЛ таксите. Г-н Филипов обаче увери, че ще има представители на фирмата на срещата с жителите на район „Южен“

„Теренът е закупен терен преди два месеца. Юридическо дружество обследва терена и получих 100 % уверение, че всичко е законно. Според мен тази инвестиция е абсолютно законна. Няма абсолютно никъде нарушена законна процедура по този инвестиционен проект и напълно разбирам гражданите, но искам и те да разберат, че когато един инвеститор провери лично дали всичко е законно и е заложил някаква инвестиция – няма как просто, че някой иска нещо, едно или друго, ние да нарушаваме закона или да правим каквото и да е“, обясни Филипов.

Той е внесъл в Община Пловдив и в районното кметство на „Южен“ проект.

„Аз съм предложил в Община Пловдив в районното кметство на „Южен” да направим една голяма детска площадка с алеи в междублоковите пространства, които да са пешеходни алеи,  с висока растителност. И съответно всичко това да бъде изградено за наша сметка, като някакъв компромисен вариант. Но до момента аз не виждам  какъв друг компромис мога да направя. При положение, че 160 хиляди евро струва само проектът на тази жилищна сграда. И всяка една промяна означава, че този проект го хвърляме в коша и съответно трябва да се прави нов проект. И аз питам протестиращите – кой би платил това нещо? Как да заменя този терен, когато в него вече има инвестирани доста пари? Как? По какъв начин? Ако някой компенсира  тези пари, няма проблем. Да не говорим, че вече има продадени жилища в тази бъдеща кооперация. Кой ще компенсира тези неща“, пита Илиян Филипов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Господин Филипов, говори се, че Вие сте милиардер. Направете един жест.. уникален парк там, ограден, с охрана и входна такса ако щете… И ще останете в историята на града ни като Люсиен Шевалас! А терени за строителство около Пловдив бол… Особено на юг от Околовръстното…

    1. Бакшиша е просто едно подставено лице, парите са на Бея и Шопара, нищо не зависи от него.На него му искат по-голяма печалба и той си прибира процента.Така, че не очаквайте нищо добро от този тюфлек.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина