АктуалноГрадътЗабравеният градКултураМненияНовиниПод ножа

Спряха бутането на склада в последния момент с полиция, багерите си тръгнаха

Министър Банов се намеси с думите: Аз съм този, който опазва културното наследство, какво е мнението на кмета няма значение

Фасадата е в окаяно състояние, но инвеститорът трябва да я укрепи и да направи проект с включването ѝ, твърди министърът

Планираното за днес събаряне на тютюневия склад на Сточна гара бе спряно. Причината е липсваща документация, според министъра на културата Боил Банов, който лично се е застъпил за сградата. Около 10 сутринта багерите бяха готови да действат, като дори по план  бе спряно и движението в част от бул. „Христо Ботев“. В последния момент обаче машините бяха спрени.

До обяд на място имаше полиция, заедно с представители на инвеститора и строителни работници. Малко след 12 часа багерите си тръгнаха и, поне засега, оставиха старата сграда да продължи живота си.

Министър Боил Банов е коментирал емоционално случая. „Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на район „Централен“ няма никакво значение, аз съм този, който опазва културното наследство“, е заявил той пред БНР по-рано през деня. Според него сградата трябва да бъде обезопасена, а новият инвестиционен проект трябва да включва опазената и реставрирана фасада. Банов твърди също, че сградата е част от културна ценност от ансамблово значение, в противоречие на думи на местната власт, че той няма никаква защита по Закона за културното наследство. На място той бе категоричен, че сградата няма нужната документация, за да бъде съборена.

Багерите планираха да започнат работа от западния край на склада – в посока Централна гара. Интересно е, че магазините, които са в другия край на сградата – в посока Сточна гара – макар и в почивния ден да бяха затворени, всъщност са напълно обзаведени и не дават вид да се изнасят скоро.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Колко ПРОСТ трябва да си, за да нямаш
    УВАЖЕНИЕ КЪМ ИСТОРИЧЕСКОТО СИ НАСЛЕДСТВО?! Германците построиха Дрезден наново след Втората световна война; поляците Варшава, а ние САМИ убиваме историята си!!!
    АДМИРАЦИИ Г-Н БАНОВ! ТАКА СЕ ПРАВИ !!!

  2. Не виждам смисъл това старо, изкорубено тухлено чудовище да стои. И къде е ансамбъла с другите сгради?!? Опасна, грозна и неподходяща за съвременен Пловдив.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина