АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Собственици на заведения в Пловдив настояват ДДС за бранша да се намали

Искат, след като се категоризират по Закона за туризма, да бъдат облагани по него

Собственици на заведения в Пловдив организират обща браншова среща, на която ще коментират рисковите за бизнеса, а след нея ще излязат с обща позиция към държавните институции. От сега е ясно, че както колегите си от цялата страна, те ще се обединят зад искане за стопяване на ДДС за бранша до 5-6 процента или най-много до 9-те процента, с които се облагат хотелиерите.

Ставката в развитите европейски държави е около 5-6 %. След като се категоризираме по Закона за туризма е редно и да ни облагат по него. Топлата вода е измислена и пълни хазните на белите държави. Време е и ние да „я измислим”, коментират браншовиците. Те са категорични, че да оцелее малкият бизнес, който изхранва хиляди в града, са нужни мерки, които държавата трябва да предприеме. И посочват, че ако не бъде намален ДДС, то би следвало вместо него за заведенията да се въведе данък оборот, тъй като много често плащат сериозен данък добавена стойност дори  когато работят на загубата, както е в зимните месеци например.

Освен това те искат регламентиране на бакшишите, както и поделена отговорност между собствениците на заведения и персонала при неиздаване на касова бележка, ако то е било при недобросъвестно решение на сервитьора например. Браншът желае и облекчен режим при данъчна проверка, тъй като „стоп касата” празни заведенията им.

От бранша заявяват, че организациите във всички големи градове вече са се активизирали в тази посока с общи позиции и ако държавата не се вслуша в апела на малкия бизнес, може да се стигне до протестни действия.

Собствениците на заведения в Пловдив ще се събират на 22 януари, от 15 часа, в ресторант „Даикс” в Кючук Париж. От срещата те ще излязат с мотивирани искания, с отворено писмо и с позиция относно бъдещи действия. Освен това с въпросното събитие браншът на практика ще рестартира дейността на съсловната организация в града.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

14 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина