АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

След Награда „Пловдив“ още 5 награди Аскеер за „Дебелянов и ангелите“

Спектакълът на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ в Пловдив „Дебелянов и ангелите“ обра наградите „Аскеер“. Постановката спечели цели 5 статуетки от общо 11 категории.

Най-престижните награди в театралното изкуство у нас бяха връчени за 29-и път на 24 май – Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост. За отличията, присъждани за високи постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, се бореха 90 постановки. 

Спектакълът „Дебелянов и ангелите“ на Драматичен театър Пловдив спечели наградите за: най-добро представление, съвременна българска драматургия – от Александър Секулов, сценография – Мира Каланова, а Диана Добрева взе приза за режисура. Освен това, актьорът Ненчо Костов получи наградата в категория „Изгряваща звезда“ за ролята на Дебелянов в спектакъла „Дебелянов и ангелите“.

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в „Спускане от връх Морган“, а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в „Любовникът“. И двете представления са на Народния театър „Иван Вазов“.

За поддържащи роли бяха наградени Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в „Килър Джо“ – в Малък градски театър „Зад канала“.

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация „Аскеер“ за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация „Аскеер“ Васил Михайлов.

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават “от артисти – за артисти” и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър.

За това и фурорът на Дравата в Пловдив е революционен, а това, че театърът ни носи 5 статуетки в емблематичната 2019-а година, никак не е случайно – той винаги е бил столица на културата в Града на тепетата.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина