АктуалноВластИзбориНовини

Славчо Атанасов за настоящото управление на Пловдив: Този модел навреди на моралните устои на обществото ни

Кандидатът за кмет на Пловдив: Ще върна практиката големите обществени поръчки да минават за становище през прокуратурата

Иво Дернев

Няма да нося отговорност за чужди грехове. Трябва да е ясно в какво състояние заварваме общината. Да разберем имало ли е злоупотреби в тези осем години. Затова ще направя пълна ревизия на управлението на Иван Тотев, закани се днес депутатът Славчо Атанасов, вече официално от позицията на кандидат за кмет на Пловдив на НФСБ и ВМРО. Представителите на двете партии, коалиционни партньор на национално ниво в Патриотичен фонд и част от държавната власт заедно с ГЕРБ, посочиха кандидатурата на бившия градоначалник след среща снощи, на която са си стиснали ръцете за колаборация на местно ниво. Те подписаха обществен договор за честно и открито управление и не скриха апетитите си към общината, като Атанасов заговори дори за „овладяване на града”.

Имаме сериозни шансове да спечелим града според социологическите проучвания, отбеляза Атанасов. Той акцентира на това, че трябва да бъде сменен моделът на управление в Пловдив. Той застана зад 17 обещания към гражданите ВИЖТЕ ТУК, вписани в парафирания обществен договор.

НФСБ и ВМРО ще имат обща листа за общински съветници и общи кандидати за районни кметове. От двете формации заявиха, че са отворени и към други партии, като издадоха, че скоро към местната им коалиция ще се присъединят емблематични организации. Кои ще са лицата в листата за местния парламент и кои ще са кандидатите за районни кметове, все още не е ясно. Славчо Атанасов заяви, че те ще бъдат само изключително сериозни хора.

В началото на представянето си кандидатът за кмет на ПФ прочете изявление, с което на практика влиза в битката за кмет ( вижте го без редакторски намеси по-долу). В него обещава, че „връща гражданите в управлението”. Отбелязва, че „сегашният модел на управление наложи практиката на непрозрачни и често дори шокиращи процедури за обществени поръчки”, довели до „ремонт на ремонта”. А ремонтираните по време на неговия мандат улици не били мръднали.

Даде за пример зала Колодрума като съмнителен проект в последните осем години. И припомни, че АДФИ има ревизионен акт по казуса от 175 страници. Колегата му Борис Ячев се включи в темата Колодрума като уточни, че прокуратурата все още работи по проверката, която е под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров. „Мисля, че тази проверка е една от причините за отказа на Тотев за следващ мандат”, каза Ячев. Славчо Атанасов го допълни с това, че е имал 198 ревизии докато е бил кмет и заключението на всички е „Липса на нарушения”.

„Няма никакво съмнение, че Славчо Атанасов е популярна, известна и акумулираща доверието на обществото личност. Сега е един от най-дейните членове на парламентарната ни група”, каза в началото на представянето председателят на НФСБ Валери Симеонов. И избори внесените в Народното събрание законопроекти, които са свързани с Атанасов. „Това е първата ни крачка на местните избори с единна кандидатура, която доказва, че Обединени патриоти е коалиция в сериозна кондиция”, допълни Симеонов.

„Възлагаме доверието си за тази битка на Славчо Атанасов. Наш дълг е да предоставим възможности за алтернатива, а Славчо Атанасов е особено подходяща кандидатура”, каза зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

В залата бе и доайенът в общински съвет Лилия Учкунова. Тя стана от стола си, посочи Славчо Атанасов и го определи като най-честния и подходящ за поста кмет на града човек. „ВМРО седи твърдо зад теб, Славчо. Аз също”, обясни Учкунова.

При подписването на обществения договор строителят на параклиса в Тракия Георги Гюлеметов, който присъстваше на събитието в Тримонциум,  попита : „Къде е нотариусът, за такъв документ трябва нотариус”. В отговор от масата на политиците му обясниха, че такъв не е нужен. „Вие сте толкова юрист, колкото аз съм космонавт”, каза в отговор човекът, обръщайки се към Славчо Атанасов.

Ето и изявлението на кандидатът за кмет Славчо Атанасов без редакторска намеса:

„ Благодаря за номинацията на двете патриотични партии в България. За мен е чест да приема тази отговорност. Защото нашият град в момента е на кръстопът и аз не мога да остана страничен наблюдател. Нужна е промяна. И това не е само мое мнение. Казват го пловдивчани при срещите ми в приемната с тях. Хората са категорични – управлението на града в този му вид приключи. Но, ако просто сменим един човек с друг – нещата ще останат същите. Важното е да сменим философията на управлението. Моделът!

Сегашното управление нанесе една изключително сериозна вреда – изцяло скъса връзката с гражданите, която ние бяхме изградили. Откъсна се от хората. Затова връщам гражданите в управлението. Ще възстановим Гражданските съвети по райони – практиката, която въведох като кмет показа, че те са изключително полезни.

И както винаги съм правил – отново ще приемам гражданите всеки ден. Защото силата на един кмет идва от тях. И понеже други не го разбраха – внесох промяна в Закона за местното самоуправление, с която промяна приемният ден става задължителен.

Сегашното управление изцяло игнорира професионалните гилдии – вземаше решенията еднолично и не се съобразяваше с мнението на експертите. Затова се стигна до толкова много грешки и недомислици в градоустройството. Затова – задължително ще възстановим практиката всяко решение да се взима след обсъждане с гилдиите.

Сегашният модел на управление наложи практиката на непрозрачни и често дори шокиращи процедури за обществени поръчки – с неоправдано завишени цени, ниско качество и изключително дълги срокове за изпълнение. Затова стигнахме дотам да правим ремонт на ремонтите. Затова отново ще въведа практиката големите обществени поръчки да минават за становище през Прокуратурата. Така, че всички общински сделки да са прозрачни и да се извършват пред очите на пловдивчани.

Не на последно място – този модел навреди и на моралните устои на обществото ни. Защото след Иван Тотев днес всеки може да каже: След като той се превърна в годините на кметуването си в олигарх, защо и аз да не мога. Това убива вярата на хората в институциите, в управлението.

Затова трябва да сменим модела. За да върнем отново доверието на пловдивчани. Което в момента е сериозно накърнено.

Финансовото положение е тежко. Точно по тази причина се нуждаем от трезво, разумно и прагматично управление, което аз мога да предложа. Защото вече съм го правил. Оставих реализирани проекти за над 200 млн.лв. и 30 млн.лв.в общинската хазна. Днес се очертава сериозен дефицит от близо 40 млн.лв. и нито един реализиран голям проект.

Можем да сменим модела. Доказах, че без вдигане на данъците и без заеми градът може да се развива. Когато парите на пловдивчани се управляват умно, прозрачно и почтено. И се насочат в тези проекти, които осигуряват развитието на града. За да не чакат хората от два пловдивски района 8 години за една пътна връзка, която не е магистрала. Този проект – за изграждането на „Модър-Царевец“ – оставихме готов за изпълнение. И не само него – разширението на втората част от Пещерско шосе чака и до ден днешен. Пробивът на Водната палата не беше направен и сега градът в тази му част е затапен. Водният проект на Пловдив, който ние подготвихме, още не е тръгнал – а общините край Пловдив вече го завършват. Да не говорим за Транспортния проект, който се провали напълно.

Още веднъж благодаря за подкрепата на НФСБ и ВМРО. Отворен съм за подкрепа и на други демократични партии. Но най-вече разчитам на пловдивчани!

По тази причина предлагам на пловдивчани своеобразен обществен договор за честно, открито и почтено управление. В него съм включил конкретни ангажименти, които знам, че с екипа ми можем да изпълним. Без излишни и гръмки обещания. Част от нещата, които съм написал дойдоха именно от хората и приемната ми с гражданите.”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. нациоанлните предатели- валерката вълчата усмивка -предателя , гласувал против модернизацията на армията и в полза на кремъл, и другата селска мякаща слифа, дет подари събота пазара на баща си…

  2. Моля, кандидатите за Кмет на община Пловдив, поне да се явяват в приличен вид. Този толкова ли е неспособен, че пари за една нова риза да не е спестил … сложил тази старичката, май от времето когато е бил по-слабичък…. сега не може яката да си закопчее, вратовръзката му стои като на чучело…. А претенции да управлява голям град….. Срам

  3. майко мила, щом великият древен и вечен Пловдив пак опря до мазното закапече – селската слива ( не е даже от Пловдив) – значи нещата от зле сатват катастрофа…

  4. Вижте ги на първата снимка Атанасов и Симеонов, какви мазни мутри са. Вече разпределят Общинската хазна, а едва го предлагат. Егати наглите копелета. Партия с 2 съветника в общинския съвет се кани да яхне Втория по Горемина град в България! Симеонов, който на предишните избори имаше 200 гласа се кани да упарвлява Пловдив, а Славчо коко е наперен. Тоя е най-гнустният от всики , какво самодоволство! Аз! Аз! Аз!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина