АктуалноМненияПод ножа

Слави Георгиев: Г-н Тотев отново се кани да прехвърли проблемите с ремонта на площад „Централен“ върху Общинския съвет

Старейшината реагира на новината, че местният парламент ще трябва да се спре на един от трите варианта за площадното пространство, които общината ще предложи

Стратегията „аз да започна да копая, пък после ще ви питам как точно да стане”, е напълно неприемлива, смята Георгиев

„Г-н Тотев отново се кани да прехвърли проблемите с ремонта на площад „Централен“ върху Общинския съвет”. Това е позицията на общинския съветник от Обединени патриоти Слави Георгиев, след като вчера се разбра, че кметът ще предложи на местния парламент три варианта за площадното пространство, от които старейшините да изберат единия. Георгиев смята, че стратегията „аз да започна да копая, пък после ще ви питам как точно да стане“ е напълно неприемлива и отбелязва, че към днешна дата закъснението за реализиране на така важния градски проект е три години.

„Ремонтът на площад „Централен“ в Пловдив окончателно зацикли с безкрайните си тръгвания, спирания, конкурси, проекти, нови конкурси и много закъснели обществени обсъждания. Площадът, който иначе си плаче за ремонт, трябваше вече да е готов. Една от основните причини да се действа професионално и експедитивно трябваше да бъде фактът, че именно на това място ще се случват голяма част от събитията в програмата на Европейската столица на културата през 2019 година. Важно беше ремонтът да започне и да свърши навреме. Но с днешна дата, закъснението отброява почти 3 години. Казвам това, защото тези дни стана ясно, че г-н Иван Тотев ще внася в Общинския съвет три варианта за ремонт на площад „Централен“ с искането съветниците да вземат решение кой да бъде одобрен. Браво, точно навреме се сети г-н Тотев да търси и други мнения, след като седем години и в двата си мандата не потърси различно от своята гледна точка по нито един от важните проекти за Пловдив. Все едно в града няма архитекти или инженери, няма експерти и професионални гилдии, които могат да му помогнат в трудните решения. Това е и една от причините администрацията да се лута няколко години с ремонта на площада и да се докара до там, че да посреща концертите от европейската столица насред разкопаното и самосвалите. Ще направим от дефекта ефект, така се опита да се измъкне градоначалникът и сега, след възраженията при представянето на проекта преди месец, ще повтори същото”, заявява в позицията си Георгиев.

Той подчертава, че не може да приеме отговорността за случващото се с площада да бъде прехвърлена на ОбС.  „ Не съветниците закъсняха с ремонта, не съветниците са правили или пък отхвърляли проектите, не ние превърнахме темата за площад „Централен“ в сапунен сериал. Отговорността за всички действия и съответно бездействия е на г-н Тотев. И опитът му да си измие ръцете с Общинския съвет е некоректен. Защото Общинският съвет гласува местните наредби и закони и не е нито проектантско, нито архитектурно бюро”, категоричен е старейшината.

Той предполага, че на следващата общинска сесия на съетниците ще бъдат предложени три варианта с различна настилка, съответно и на различна цена. „Сигурен съм, че това, което хората искат, настилка от гранит по целия площад, ще е остойностено много по-скъпо от останалите и цената на ремонта за пореден път ще нарасне сериозно. А г-н Тотев ще може да бъде спокоен, тъй като решението и отговорността, ще паднат отново на общински съвет. Подобни финтове той разиграва не за първи път. Навремето се опитваше да убеждава пловдивчани, че Общинският съвет им вдигнал данъците, без да спомене, че предложението за увеличаването и мнозинството, което го гласува са си негови”, добавя Слави Георгиев.

„Истината е, че г-н Тотев закъсня фатално с ремонта и отново създаде парадокс – разкопа площада без проект и започна ремонта, преди да е приет плана на район „Централен“, част от който е и самият площад. Няма никакъв смисъл от обсъждания и гласувания. Защото самосвалите вече обикалят из разкопките и подобна липса на стратегия – „аз да започна да копая, пък после ще ви питам как точно да стане“, е напълно неприемлива. В такава „насадена“ ситуация Общинският съвет ще бъде употребен отново за замазване на гафовете на г-н Тотев и за поредно надуване на цената на ремонта”, се казва още в позицията на общинският съветник от Обединени патриоти.

На финал се спира на темата за инженеринга. „Не само закъснелите обсъждания са смущаващи в историята с площада. На дневен ред отново е и най-любимата хватка на г-н Тотев –възлагане на инженеринг. Това е процедура, при която се избягва провеждането на архитектурен конкурс и директно се възлага на строителя-изпълнител да разработи проектирането на даден обект. По този начин се спестява времето, което е нужно за организиране и провеждане на архитектурния конкурс. Характерно за работата на община Пловдив, заради вечните закъснения на ремонтите, е почти винаги да възлага инженеринг. Преди време Камарата и Съюза на архитектите остро протестираха с писмо до Тотев именно за тази порочна според тях практика, която е забранена за важни градски обекти и крие в себе си сериозни опасности и неудачи. Въпреки това и площад „Централен“ се работи на инженеринг. Което е необяснимо, защото общината проведе международен архитектурен конкурс, който бе спечелен от португалското архитектурно студио FORA и проектът беше откупен за 100 000 лева от администрацията. След това обаче, този проект мистериозно бе загърбен с плахото обяснение, че Националният институт за недвижимо културно наследство имал забележки. В действителност институтът не се е произнасял и не е давал становище по португалския проект. По думите на г-н Тотев: „От института не са разглеждали подробно проекта, но той ще се използва за основа на новия проект. Също така решаваме, че проектът ще е на едно ниво, и няма да има подземно ниво“. Така община Пловдив внася изцяло нов и различен проект за одобрение. Къде е истината, преценявайте сами, но сто хиляди лева от джоба на пловдивския данъкоплатец просто отидоха на вятъра. На път сме да се сбогуваме и с не малка част от квадратурата на площада. Според проекта, Главната улица се удължава до края на сградата на Централна поща и едва след това ще стане преливането й към площада. Така площта му сериозно ще намалее и на практика обемното пространство покрай пощата ще бъде загубено”.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ПО ВСИЧКИ ТОЧКИ КРИТИКАТА Е СПРАВЕДЛИВА.
    ОСВЕН ДЕТО НАРИЧА „ПЛОЩАД“ ОГРОМНОТО СКУЧНО РАЗГРАДЕНО ПРОСТРАНСТВО ПОСРЕД ГРАДА. ПАК ХУБАВО, ЧЕ ВЕЧЕ ОТПАДНА ЛЪЖЛИВОТО КОМПЛЕКСАРСКО НАИМЕНОВАНИЕ „ФОРУМ“, ВНУШАВАНО ОТ НЕКОМПЕТЕНТНАТА ИЗКУФЯЛА АРХ. БАБА РУ ПРОЙКОВА НА БУДАЛАТА-ИНДЖЕНЕРИНГ: ВСЕКИ АРХЕОЛОГ СЪС СЪВЕСТ ЩЕ ПОТВЪРДИ, ЧЕ 1. РАЗКОПКИ НА ФОРУМА НЯМА НАПРАВЕНИ (ПОЧВАНИ ОТТУК-ОТТАМ, НО НЕДОВЪРШЕНИ) И 2. ЧЕ НАХОДКИ =АРТЕФАКТИ= МРАМОРНИ ФРАГМЕНТУ ЗА СГЛОБЯВАНЕ НА ПЪЗЕЛА ВЪЗСТАНОВКА =АНАСТИЛОЗА= НЕ СА НАМЕРЕНИ. ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ГИЗДАВИТЕ КАРТИНКИ ПРОДАДЕНИ НА БУДАЛА-ИНДЖИНЕРИНГА ОТ БАБА РУ СА БЕЗПОЧВЕНИ ИЗМИСЛИЦИ. В СТИЛА КРАКРА ПЕРНИШКИ ПРОПОВЯДВАН ОТ АКАД. БОЖОДИМ.
    НЕ ЛЪЖЕТЕ ДАНЪКОПЛАТЕЦА С ДУМАТА „ФОРУМ“
    СОФИЙСКОТО ЖИТЕЛСТВО ВЕЧЕ Е ЛЕСНА РАБОТА, НЕ КАКТО ПРЕДИ . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина