АктуалноГласовеГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

Синдикатите с подробности по казуса в ОУ „Д-р Петър Берон“ в Пловдив

Директорът на училището действал незаконосъобразно и в разрез с всички етични норми, упражнявал тормоз спрямо учители, твърдят от профсъюза

В сигнала се казва, че Стефан Кичуков заключил в кабинета си учителка, взел ѝ телефона и в продължение на 1,5 часа я принуждавал да подпише молба за напускане

От ОД на МВР-Пловдив нито потвърдиха, нито отрекоха заакция на слите на реда в училището

Според информация на очевидци, тази сутрин в основно училище „Д-р Петър Берон“ в центъра на Пловдив се влезли силити на реда. Съобщава се за униформени от ДАНС. От ОД на МВР-Пловдив нито потвърдиха, нито отрекоха за подобна акция. В същото време директорът на училището отрече пред някои медии, да се случва подобно нещо. Репортери, пристигнали на място, обаче не бяха допуснати в сградата на школото.

Междувременно в редакцията на Под тепето пристигна сигнал от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, подписан лично от председателя на националната организация д-р Юлиян Петров. В него се изнасят шокиращи подробности за работата на директора Стефан Кичуков, за които Районното управление по образование е било уведомено. Публикуваме го без намеса.

„От 10.12.2018 г. за директор на училището е назначен г-н Стефан Кичуков. Считаме, че от назначаването до днес, неговите действия и задължения, свързани с неговата компетентност, са незаконосъобразни и като цяло са в противоречие с принципите на Народната просвета, Кодекса на труда и всички етични норми, определящи взаимоотношения в колектива, а това създава силно социално напрежение, отразяващо се върху микроклимата и работната среда в много негативен план.

В подкрепа на горе написаното,  Ви изнасяме следните примери:

Г-н Стефан  Пипков, работил като учител по история и география, до завръщане на титуляра и г-жа  Силвия Милчева-у-л ЦОУД на постоянен трудов договор, са принудени да прекратят трудовите правоотношения след системно привикване , причакване след часовете  и в крайна сметка принудени да напуснат работа. И двамата са потвърдили действителността на твърдяното пред нас в среща с началника на РУО-Пловдив.

Г-жа Стефка Джамбазова, ЗАС в ОУ „Д-р Петър Берон“ на 08.01.2020 год. е привикана в дирекцията под претекст за служебен ангажимент и в рамките на около час и половина е била принуждавана да напусне работа. Бил е отнет телефона и, за да няма възможност за реакция от нейна страна. След като и става лошо и иска да потърси помощ от медицинското лице на училището, отново и е отказано с думите, че няма да напусне стаята, докато не си подаде молба за напускане. По същия случай е сезирана Районната прокуратура Пловдив и са посочени свидетели на горепосочения случай.

След намеса от страна на РСО „Подкрепа“ Пловдив, в лицето на Председателя г-н  Цило Нейчев, директорът Кичуков поема ангажимент  да се извини на г-жа Джамбазова, което той не отрича впоследствие при среща в РУО Пловдив. Въпреки този ангажимент, след завръщането и на работа, отново я кани да напусне.  Г-жа Джамбазова, на база тормоза, който и се оказва излиза в болнични. След завръщането и на работа отново и се оказва натиск срещу 4 заплати устно да прекрати трудовите си правоотношения с Кичуков.

На 1.02.2020 година, при среща, направена между директора на училището Кичуков и Началника на РУО Пловдив, реално училището е оставено без охрана, тъй като същата охрана съпровожда директора  до РУО.

Практика, наложена при негово управление е да няма най-необходимите материали за работния процес. По различни поводи учителите са привиквани в дирекцията по време  на час, при което децата остават сами.

До 30.01.2020 год. по наша информация липсва щатно разписание. Има входиран доклад, чието копие прилагаме. При ползване на принудителен отпуск по чл.42 т.6 от КТД, до 10.02.2020 год. не са входирани и липсват заповеди за тях, за периода 06-07.02.2020 г. СФУК е без съгласувана процедура, без заповед, без назначено компетентно лице с трудов договор, което създава проблем за извършване на плащанията. За същото директорът е уведомяван от  главната счетоводителка, но де факто същият не се съобразява със ситуацията, за което той е отговорен и е  изцяло в  неговата компетентност.

От месец май 2019 год. в училището липсват учителска стая, като от 06.01.2020 год. директорът сключва договор с Анжела Първанова-амбулатория за индивидуална практика за първична помощ по дентална медицина, като зъболекарския кабинет е разположен в учителската стая, при което на практика липсва учителска стая. В разговор с директора в РУО Пловдив беше заявено от него, че ще направи в избено помещение учителска стая.  В разговор с директора стана ясно, че токът и водата са за сметка на договора от сумата по договор-126 лв. По наша информация все още няма плащания по този договор.

Не става ясно как се урежда пропусквателния режим за ползването на кабинета. Освен това училище „Д-р Петър Берон“ се намира на 15 метра от II ДКЦ със стоматологични кабинети и всякакви други.

Прилагаме копие от договор за наем, както и запитвания от счетоводителя за възникналия проблем.

На 16.12. 2019 год. от 16-18 часа в стола на училището се извършва продажба на меденки, произведени от деца и родители, с цел събиране на средства за  извършване на ремонт в тоалетните на училището, като липсва контрол и разрешение от компетентните органи.

В училището липсва стая за жената съгласно ЗБУТ.

Съществуващият архив, част от него е унищожен, като същият  е изнесен от старото помещение и е помещаван  в същото избено помещение, обещано за учителска стая. Поради спецификата на помещението и след проливни дъждове, архивът е повреден, като се сключва договор с фирма по наша информация за около 3000 лв.,която да извърши преместване на архива в друго помещение. Зам. директорката Дияна Пилева – директор учебна дейност се занимава, и то по време на часовете, със закупуване на хигиенни и канцеларски материали и изпълнява допълнителни функции-контрол заплати, интересува се от счетоводни справки без нужните компетенции.

Диференцираното заплащане е изплатено по-късно и на два пъти. Поради нейна намеса отново, както и проблемът, който съществува за работното и представително облекло, част от сумата не е изплатена до момента. Всичко това става със знанието и одобрението на директора и според нас се цели оказване на натиск върху счетоводителя, който е компетентен, както е  и предпоставка за закононарушения, свързани със счетоводство и контрола в училището. По наша информация г-жа Дафинка Ганева, начален учител, събира пари по различни поводи, за което има  оплакване/по наша информация/ в РУО. Г-н директорът е запознат и не е предприел мерки. Господин директорът Кичуков изисква от ЗАС да му даде парола за заплати, която е персонална и касае само нейната работа. Същата носи отговорност. Подобни действия от негова страна са извършвани в присъствието на лице от фирма “ Адванс“ и консултантско  обслужване за заплати и ТРЗ. В момента на практика са опорочени процедурно ВПРЗ, което създава социално напрежение в колектива. При назначаване на лице на работа директорът вменява задължения на ЗАС, които са изцяло в правомощията на директора, а не от компетенцията на ЗАС. Прилагането на закона за личните данни на ниво училище според нас е некомпетентно, създаващо определени проблеми с опазване на личните данни, за което има доклад при директора.

Практика в училището е работещите, влизайки в дирекцията при него, да правят записи с телефон на разговорите. Всичко това е продукт на страх, налагания психологически тормоз и начин на управление от страна на директора, който като цяло противоречи на етичните норми в системата на образованието, граничи с евентуални закононарушения или престъпления, според нас и като цяло влияе негативно върху  учебния и възпитателния процес и възпитанието на децата. Освен това като цяло действията му довеждат до липсата на какъвто и да е социален диалог .Обратно, принудени сме да предприемем действия, с цел охрана и защита на нашите синдикални членове срещу евентуални действия от страна на директора включително за извършване от негова страна саморазправи и други застрашаващи здравето и живото им.

От чисто хуманни съображения, считаме че г-н Кичуков има определени здравни проблеми, свързани изцяло не само с неговия изказ, а и евентуално проблеми на чисто психически отклонения, за което считаме, че това създаде предпоставка за невъзможност за изпълнение на служебните му задължения и опорочава конкурсното начало при назначаване на директори в средното образование.“

Снимки: архив/Под тепето

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Тук се намесва името на една чудесна учителка Дафинка Ганева, като човек, който събира пари от родителите без причина и по всякакъв повод… Как може и срещу нея да има оплаквания???

    1. Прост народ,слаба държава.Нима си мислите че синдиката ей така ще си пише разни истории защото няма какво да прави,без да има факти и доказателства.Жалки подлезурковци.Учителите подкрепят това подобие на мъж директора защото ги е страх да не постъпи и с тях така.Този нещастник от село Кръв дошъл в големия град и решава че всичко му е позволено и ще раздава правосъдие.Жалкото е че стойностни хора са решили да си търсят правата а не да се крият като мишки обществото ги напада
      без самото то да знае какво е истината.А тези които знаят ги е страх.

  2. КТ Подкрепа си прави реклама и използва тези две психарки. Те губят, излагат сепредвсики. Всички сазад гърба на Директора и учители и родители. Стискаме палци като се върне болната от отпуск да има доблестта сама да си тръгне. Ако не всички ще я изритаме, заедно с нейната нагла приятелка счетоводителката.

  3. Това са шокиращо малоумни изказвания от страна на дебелата и гнусна счетоводителката, която е в пъти по тлъста от директора. За каква физическа саморазправа може да става въпрос! Позор и за „журналистката“, която очевидно е подлога на разни сополи…….

    1. Тлъстата счетоводителката и мързеливата ЗАС Стефка Джамбазова
      блъфират вече с лъжите и глупостите си. Никои не им вярва от родителите и обществото. Дай Боже училището се отърве бързо от тях, а не от страхотния и кадърен директор.

  4. Бившата директорка и ЗАС са бавноразвиващи се .Спрял я е да върти частно директора и чак жалби.Сигурно ги кара и да работят, за това е тази врява.Един млад и опитващ се директор да има и старите хиенки ще го оглозгат.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина