АктуалноГрадътКултураНовини

Свързват Главната и Одеона със стълбище

Разкопки разкриват миналото под бившите павилиони, след което Форум-Север ще се свърже с Главната

Форум – Север в частта около Одеона ще бъде реставрирана и приобщена към градската среда по подобие на зоната западно от пощата, която наскоро бе пусната в експлоатация. От известно време Одеонът е изцяло недостъпен, но това ще се промени в следващите месеци, ако всичко върви по план.

За момента на мястото под бившите павилиони се извършват разкопки от екип археолози, които работят ежедневно на обекта. Работата им е в начален етап и все още не могат да се похвалят с впечатляващи открития.

След приключване на работата им ще бъде изготвен проект за реставрация и социализация на откритите в предходните и тези разкопки артефакти, отново от арх. Румяна Пройкова. Планира се да се изгради стълбище и подход, подобен на този на Форум-Запад, чрез който посетителите да слизат на нивото на археологията. Вероятно оттам ще може да се продължи и по вече съществуващото, но затворено стълбище към подлеза „Гладстон“ в посока Голямата базилика, което ще направи достъпа до бъдещия музей изключително лесен от Главната пешеходна улица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Браво на кмета, защото без неговата ппдкрепа и разрешение за използването на средствата от общинския бюджет, както и борбата със собствениците на заградения частен имот, още дълго време щеше да е една дупка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина