АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеКултураМненияНовини

„Свободата ни държи ЗАЕДНО” (ГАЛЕРИЯ)

Откриха официално къса от Берлинската стена с графит на Тиери Ноар и с послание „Нека не забравяме грешките на миналото”

30 години след падането на Стената отношенията между Германия и България са силни като домашна ракия, каза немският посланик

„Паметник за мир и толерантност. Послание съм бъдещите поколения- нека не забравяме грешките на миналото”. Това пише на табелата на скулптура Иван Тотев, поставена върху къса от Берлинската стена с графит на култовия френски творец Тиери Ноар. Бетонния фрагмент бе официално открит като мемориал днес от президента Петър Стоянов, кмета Здравко Димитров, немския посланик у нас Н.Пр. Кристоф Айххорн, почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова и Виктор Янков, директор Международна дейност във фондация „Пловдив 2019”. Парчето от Стената бе поставено пред галерия „2019” на „Гладстон” почти година след старта на проекта Европейска столица на културата и изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“.

„ Преди малко повече от 30 години се случи това, което нашето поколение не вярвахме, че може да се случи. Падна Берлинската стена. Лично аз съм я посещавал в онези години и наистина съм се чудил как е възможно за една вечер да се изгради това съоръжение, за да се разделят семействата и какво се е целяло с това. Благодарим на кметството на Берлин за подаръка, който ще ни напомня на нас и в същото време ще учи младите какво е било по онова време. Пловдив е свободолюбив град, който желае издигането на такива стени да не се повтаря никъде по света.Трябва да живеем заедно и свободно”, каза кметът Здравко Димитров на откриването на мемориала.

„ На пръв поглед човек ще рече, че става въпрос за един къс от Берлинската стена-такива късове има на много места в света, не само в Германия. Този мемориален знак обаче е изключително важен, за да се знае след 30 години или след 300 какво е преживяла Европа по време на комунизма”, подчерта президентът Петър Стоянов.

Той припомни, че в символ на разделението на Европа се превърнал именно Берлин и че 45 хиляди огромни гранитни късове за разцепили на две града. „Представете си колко труд и човешка енергия са вложени, за да бъде разделен един град. Да бъдат разделени съграждани и роднини”, отбеляза Стоянов.

И върна лентата към фразите на Кенеди и Рейгън- „Аз съм берлинчанин” и „Съборете тази стена”.

„ Години наред у нас бе втълпявано, че комунизмът е монолитна система, която ще преживее вечно и никога няма да падне заради калашниците, заради танковете, заради огражденията  по нашите граници. И обратно- капитализмът беше раздиран от противоречия. Стачки, бунтове в Париж и къде ли не. Капитализмът обаче не се срути. Той устоя и до днес. А монолитният комунизъм падна. Изводът е, че системата, която е основана на свобода, на човешки права, на демокрация, макар и да изглежда крехка като тръстика, устоява на всички ветрове, включително на сибирските. А системата, която е основана на подтисничество, на безправие, е обречена да си отиде. Това е изводът от падането на Берлинската стена. Този малък къс тук е натоварен с огромно значение. Радост е, че нашите деца и внуци чрез него ще могат да преосмислят историята”, каза президентът Петър Стоянов.

Немският посланик Кристоф Айххорн  отбеляза, че за него е било чест Европейска столица на културата да стартира със събитие, свързано с Берлинската стена, и да бележи края на 2019-та отново с Берлинската стена. И заяви, че думата, която е причината за събитието пред галерия „2019” днес, е „свобода”.

„ Тази дума ни събра днес тук, на този площад, и тя ще бъде документирана от това особено парче, което ще седи тук като паметник. За мен важно ние всички, заедно в Европа, българи и германци, да разберем какво всъщност ни държи ЗАЕДНО.  И това нещо е Свободата. Ако погледнем какви са взаимоотношенията на България и Германия 30 години след като падна тази ужасна стена можем да кажем едно изречение „Нашите отношения са силни като домашна ракия”. Много се стараем и за в бъдеще това да продължи така. И ако гледаме лицата на младите хора в Пловдив не можем да си представим по-добър ентусиазъм от това, което виждаме”, каза посланикът на Германия Кристоф Айххорн.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Много е готино, кото дърти ченгета -агенти на ДС ти разказват за свободата, която ти “ донесли“ … цинизъм по българо- съветски модел.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина