АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Свинята като муза

87 карикатуристи от 30 страни твориха по темата „Прасето и културата” в Международното биенале на карикатурата

Иво Дернев

Свинята е муза и вдъхновение на 87 творци от 30 страни в откритото вчера Международно биенале на карикатурата в Етнографския музей. Десетото юбилейно издание на форума и негово пълнолетие съвпаднаха с годината на прасето в източния календар и годината на културата в Пловдив, откъдето идва и темата на събитието, по която трябваше да рисуват майсторите на шаржа- „Прасето и културата”.

Карикатурите на участниците в биеналето могат да бъдат видени от вчера в музея. С откриването на експозицията се състоя и церемонията по награждаването на Майсторите на карикатурата. По традиция петима творци се удостояват с приза, като тази година журито отличи работите на карикатуристи от Русия, Полша, Узбекистан и България- Веселин Зидаров и Мирослав Божков.

Темата е интересна и сложна. Защото говорейки за свинята и културата, несъмнено трябва да говорим за човека и културата. Която без съмнение е на много ниско ниво в наши дни, каза един от призьорите Веселин Зидаров.

Другият Майстор на карикатурата Мирослав Божков обясни, че наградата е изстрадана, тъй като я чака вече седем биеналета за последните 14 години, в които неизменно участва със свои работи.

Интересното е, че съм роден в годината на прасето, а сега взимам тази награда в годината на прасето, рисувайки на тема Прасето и културата. Обичам прасенцата и ги направих с голяма любов, обясни Мирослав Божков.

Повечето автори свързваха културата на човека в битието му със свинята. И съответно представяха културата на свинята в неизбежното й битие с хомосапиенса. И ако често използваме в ежедневието си „свинска работа” по отношение на хора, с които се сблъскваме, как ли прасето би следвало да вика на подобни човешки геройства, които заслужават такова определение?

„Майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид“ , пише в предговора на каталога от биеналето директорът на музея доц. д-р Ангел Янков.

Кандидатът за кмет на Демократична България Атанас Костов и хората от листата уважиха събитието

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина