АктуалноГласовеМнения

Светослав Малинов: Отваря се много опасен сценарий ако британският парламент не одобри сделката за Брекзит

Ако процесът започне от начало означава дълбока несигурност за много хора, смята евродепутатът от ДСБ

Иво Дернев

Споразумението за Брекзит трябва да бъде гласувано утре в британския парламент. Часове преди историческия вот все още не е ясно дали сделката между Великобритания и Европейския съюз ще бъде приета от парламента в Лондон. Скептицизъм и откровени притеснения по отношение на утрешното решение на британските парламентаристи има на всички нива в европейските институции. Както и в самия Европейски парламент.

За Европейските институции нещата приключиха като процес. Резултатът още не го знаем. Това, което е договорено, е напълно одобрено от държавите членки. Остава парламентът във Великобритания да го одобри на 11 декември. Преди това няма никакъв смисъл да разсъждаваме какво би станало „ако”, коментира пред Под тепето в самия Европейски парламент българският депутат в Брюксел Светослав Малинов. Той смята, че изглежда споразумението няма да събере мнозинство в Лондон.

Ако това стане се отваря един много опасен сценарий. Но ние нищо не можем да направим по този въпрос. Ако все пак има някаква утеха при този вариант е, че няма да има влошаване на ситуацията за едни държави, а за други не. Ние сме Европейски съюз. Това, което ще се случи като проблеми и препятствия на българските граждани, ще е абсолютно същото, което ще се случи на французите и германците. Тука сме максимално и равно защитени, подчертава Малинов.

Той уточнява, че ако утре британският парламент приеме споразумението,  българските граждани могат да бъдат спокойни на индивидуално равнище. Ако ли не, се влиза в нова ситуация, в нови преговори и цяла нова процедура.

Ако британският парламент каже „Да” на сделката, няма да има сериозни сътресения при раздялата с Великобритания. Да, ще има други правила. Но, забележете, ще има двугодишен период, в който всички гражданите ще могат да се подготвят документално. Това е период, в който и най- неорганизираните, и най-неинформираните ще научат какво трябва да правят. Като на всичкото отгоре презумпцията за доказване ще падне върху правителството. То трябва да докаже дали даден индивид има проблем, а не той ще трябва да доказва, че ще има право. Това е много важно във философията на процеса. Фразата на Тереза Мей, че всички, които вече сте легално пребиваващи, сте поканени да останете, не е празна фраза, а е защитена с това споразумение. Тъкмо затова негласуването му утре отваря вратата за всичко. Ако процесът започне от начало означава дълбока несигурност за много хора, допълни евродепутатът от ДСБ.

Какво още каза пред Под тепето в Европейския парламент Светослав Малинов, четете утре!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина