АктуалноГрадътНовини

Сбогуваме се с пързалката от врачански камък около Пощата

Потрошените и хлъзгави камъни, поставени по времето на Дража Вълчева, отиват в историята

Дни след откриващата церемония на Пловдив като Европейска столица на културата, багери подхванаха каменната настилка около Централна поща. Подмяната на плочите е част от цялостното преустройство на площад „Централен“ и включването на Форума в градската среда. Врачанският камък, който придаваше неугледен вид на тази част от Пловдив, ще бъде изцяло премахнат в следващите месеци. Багери работят в зоната, като премахват плочите от източната страна на Пощата, като предстои премахването им от всички страни.

Преди нова година строителите премахнаха плочите, поставени при последният голям ремонт на зоната по времето на Дража Вълчева през 70-те години на миналия век. Именно в тези години – последните на предходното десетилетие, 70-те и първите на 80-те – центърът придобива сегашния си вид. Тогава се разширява сградата на Централна поща, като се унищожават редица сгради, включително внушителният дом „Кудоглу“, построява се най-високата сграда в центъра – Партийния дом, слага се новата настилка и директно през едни от най-ценните археологически находки в града се прекарва улица „Гладстон“.

Плочите започват да се рушат още няколко години след поставянето им и постоянно са обект на подмяна и ремонт. За много пловдивчани – особено в дъждовни дни или при сняг, те бяха и изключително предизвикателство като настилка, тъй като бяха особено хлъзгави. До преди десетина години с такава настилка бе и самата Главна улица „Александър Батенберг“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина