АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният град

Само Григор Димитров е с връзки в клуб „Неви“ в Капана, където кафето е 40 стотинки

Посещението в култовото заведение на улица „Загреб” е като пътешествие назад във времето

„Неви” отваря врати през 1997г. и от тогава не е променяно

Когато полицията разследва случаи от квартала се допитва до „Окото на древната махала“ – мама Невена

Ивелина Василева за КАПАНА.БГ

„Настанете се удобно. Какво да ви приготвя?”, кани учтиво стопанката на кафене, заключено в капсулата на времето в един от най-пъстрите квартали на планетата- Капана. Докато стигнеш от вратата до бара на „Неви“ си смъкнал 22 години от живота си, защото там си е все същото. А ако нямаш и 22, виждаш сякаш снимка от прашен албум на интериор, за който си спомнят и още говорят по-големите.

Навлизане ви приветстват Джон Ленън, Рей Чарлс, Фред Астер, Джими Хендрикс и Елвис, нарисувани върху фасадата. След входа в дясно под една от масите има детско камионче, което може да се срещне в музея на социализма в град Пещера или в прашасал килер. В летните жеги клиентите на „Неви”-то се охлаждат с вентилатор, висящ от тавана. Мини телевизор присвятка с кадрите по актуалния сапунен сериал, а таксата за тоалетната е само 20 стотинки. За чай плащаш едва 30 стотинки.

Сградата на улица „Загреб”, в която се намира кафене „Неви“ е построена 70-те години на миналия век. Преди това е било друго заведение с името „Синия банан“, където се продавал най-вкусният сладолед в града.

От 1997-ма до днес помещението е в ръцете на Невена, миловидно наричана от приятелите и клиентите си „мамо“, а дъщеря й Петя поема вечерните смени.

Бащата на Вени Петър Юруков е работел като обущар. Дюкянът му се намирал на ул. „Железарска“ и е бил сред най- известните майстори в града. Брат му също се е занимавал със занаят – изработвал ключовете на банките, уникални по рода си. Петър освен брат е имал и две сестри. Всички те си дали обет още на детска възраст, че ако един ден имат момичета ще ги кръстят с името Невена. Съдбата дарила и четиримата именно с момичета и така сбъднали детското си обещание. Една от Невените е нашата героиня, другата е бабата на звездата на българския и световен тенис Григор Димитров. Само Гришо би бил с връзки в „Неви”. Всички други клиенти са с равни права и равни задължения. И има защо- само тук бирата в Капана е на магазинска цена.

Мама Невена пази спомена за хубавото време в Капана и бачкьорската музика от инструментите на занаятчиите, която се е чувала от всяка захлупена къщурка. Израснала е сред истинските майстори на метала, кожата, дървото, златото и сладкишите. Помни Бай Петър, който изработвал от мед тави и други прибори за битовизма. Киро, с който е стояла на един чин, до скоро е точил ножове в собствен дюкян. Сцената, която днес наричат „Ядрото“ през 90-те е била сцена на жените от тракийското творчество. Къщата срещу „Ядрото“, вече срината до основни, била собственост на мъж и жена от симфоничния оркестър на Пловдив, а преди да изчезне завинаги в сградата е живяла под наем гъркиня.

Израснала сред мъже и жени на занаята, с мръсни престилки и широки усмивки, малкото момиче и до днес пази своите приятелства в пределите на квартала. Всички се познават, споделят и ще-не ще Невена знае всяка малката тайна, която долита до нея сякаш с полъха на вятъра. Знае и най-дребните съкровености поименно, а когато полицията се опитва да се добере до информация относно разследване в квартала, се отбива задължително през мама Невена, за да почерпи информация от извора.

„Вярно, мъка ни беше да се съхраним, но се справихме. Клиентите ни искат да плащат по-евтино и затова ние пазим 40 стотинки за кафе. Ама то кафето си е същото като навсякъде. Капана изгуби много, но запази хората, които носят спомена за него“, разказва с усмивка мама Невена.

И днес на ул. „Загреб“ 24 може да отворите тежката, дървена врата на миналото и да прекрачите прага на спомена за „ония времена“. На пролет ще отвори и лятната градина в двора, а с нея и новата табела на кафене „Неви“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина