АктуалноЗабравеният градНовини

Салон за кино и събития с 400 седящи места предвижда проектът за кино Космос

Вижте идеята на проектантите (ГАЛЕРИЯ)

Идейната разработка на студио SGI  включва читалня, фоайе с възможности за временни изложби и кафене

Пет милиона лева би струвало реализирането на представения проект

Не е предвидена никаква промяна на външния облик на емблематичната сграда

Иво Дернев

Голям кино салон с 400 седящи места с мултифункционална сцена, читалня, фоайе с възможности за временни изложби и кафене. Това предвижда идейната разработка за ревитализацията на кино Космос на архитектите Тихомир Казаков и Мария Мишинова от SGI (Stephen George International Bulgaria). Двамата представиха проекта си днес пред празна зала в Дома на културата- присъстваха дузина журналисти, няколко местни политици, представители на отдел Култура и точно двама архитекти от Пловдив. Заместник-кметът Александър Държиков обяви, че проектът ще бъде дарен безвъзмездно от архитектурното студио в едно с авторските права.

„Много рядко ни се случва да работим върху подобни проекти, свързани с такъв обществен интерес. Жалко ни бе да гледаме как толкова знакова сграда лека-полека се руши. Предвиждаме ревитализация без промяна на функционалността и визуалния облик на сградата”, обясни арх. Тихомир Казаков. По-късно, на въпрос на Сузана Николова какво е провокирало интереса на студиото към точно този проект, той отговори така: „ Направихме този проект, тъй като социалната отговорност е единствената реклама, която можем да си направим”.

Архитект Мишинова представи в детайл идейната разработка. Тя подчерта, че не е предвидена никаква промяна на външния облик на емблематичното кино. Ще бъдат възстановени дори дограмите в оригиналния си вид, по снимки. На подземното ниво на постройката са предвидени няколко служебни помещения към големия салон, който пък ще е подходящ за кино, малки представления и пърформънси. Ще има две съблекални и малки сервизни части, за нуждите на хората, които ще се изявяват в бъдеще на сцената.

„На партерното ниво предвиждаме отварянето на пространството на фоайето. Ще има гардеробна в зоната под стълбите, кафе-бар с отделен вход, който ще може да обслужва и залата, но и ще може да функционира самостоятелно, като ще е отделен от фоайето със стъклени прегради. Горното ниво оставаме без промяна. Там ще има читалня, кабинет за администрацията, малка рецепция, няколко ниши за четене и слушане на музика. Там искаме да отворим два подхода към салона, както е било предвидено в първоначалния проект. Капацитетът на самата зала ще бъде намален на 400 седящи места, тъй като предвиждаме сцената при необходимост да се разширява с модули. За целта трябва да бъдат премахнати първите няколко реда. 20-25 процента от местата ще бъдат с фиксирани седалки. Всичко в залата ще бъде от естествени материали. Акустиката също е част от проекта”, обясни архитект Мария Мишинова.

Тя допълни, че разработката на проектантите включва още подвижно обзавеждане, цялостна вентилация, художествено осветление, озвучаване. Запазва се прожекционната зала и големината на екрана.

На въпроси на Под тепето колко ще струва реализирането на проекта и колко време ще отнеме то, архитектите отговориха, че инвестицията ще е приблизително пет милиона лева с конструктивното укрепване, а за приблизително 6 месеца ревитализацията на кино Космос може да бъде завършена.

Очаквайте подробности по темата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина