АктуалноБългарияГрадътФотогалерия

Ретроспекция в 100 снимки: Битката за кино Космос

 „Гражданското общество нокаутира келепира” преди осем години и спаси емблематичната сграда от разрушаване

Иво Дернев

„Нечувано: Гражданското общество нокаутира келепира”. С такова заглавие излезе Под тепето на 3 юни, 2011г., веднага след историческото обществено обсъждане за бъдещето на кино Космос, с което пловдивчани спасиха емблематичната сграда на арх. Шинков от разрушаване. Тогава дебатът се случи в пленарната зала на местния парламент и бе воден от председателя му към онзи момент Илко Илиев. Събитието завърши с победа на гражданите над инвестиционните намерения и накара тогавашната местна власт да промени плановете си за предоставяне на парцела под киното за построяването на многоетажен паркинг.

Битката за Космос започна още през зимата на 2010г., когато общинският съвет реши да промени статута на сградата от публична общинска в частна общинска собственост, за да отключи имота под него за застрояване. Като ответна реакция, група активни граждани и организации, включително Фондация “Отворени Изкуства” и аrtnewscafe, поеха инициативата за спасяването на киното. Благодарение на силната гражданската ангажираност, от “Отворени Изкуства” и активни граждани като Пенка Попова, Георги Сербезов, Константин Бобоцов, Веселина Сариева, бяха организирани дискусии, петиция и изложба, привлече се общественото и медийно внимание по въпроса.

Казусът тогава калкулира огромна обществена енергия. След спасяването на киното в него влязоха младите архитекти от Колектив Космос, които със собствени усилия и средства, плюс дарения, изчистиха сградата, а после възстановиха вътрешната архитектура по оригиналния проект на арх. Шинков. В последствие киното започна да приема и културни събития, въпреки всички проблеми с електрозахранването. Там дефилираха и известни артисти, и политици, и посланици. Космос бе и една от основните спирки на журито от Европейската комисия, преди то да посочи Пловдив като най-достойния български град за титлата Европейска столица на културата.

И едва днес, близо осем години след триумфа на гражданското общество и много очаквания от тази голяма, сме на прага на реализиране на проект за знаковата сграда, поръчан и одобрен скришом от същото това гражданско общество.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина