АктуалноГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Ремонтират култовата къща, дала името на ул. „Митрополит Панарет“

Историята за измамено женско семейство, спасено от пловдивския владика, кръщава улицата южно от Трихълмието, а табелата се смята за най-старата улична табела в Пловдив

Къщата само ще се ремонтира, а няма да се събаря, каквито притеснения имаха пловдивчани от квартала

Теодор Караколев

Култова къща на улица „Митрополит Панарет“ е в ремонт от няколко седмици. Къщата е със свалени прозорци от няколко седмици и пловдивчани от квартала се притесняваха, че сградата ще бъде съборена и на нейно място ще се появи поредната в отсечката кооперация. Проверка на място до сградата, която се намира до Източната порта установи, че е в ремонт, като ще се подменят дограми, както и се оправя интериора.

Къщата не блести с художествени качества. Сградата е съвсем обикновена и дори позицията ѝ на улицата създава доста неудобства за минувачите. Къщата стъпва изцяло върху тротоара на улица „Митрополит Панарет“ в непосредствена близост до Източната порта. Така пешеходците, които ходят по южния тротоар покрай Трихълмието, трябва да слязат на пътното платно, за да продължат по пътя си.

Интересна е обаче житейската история на сградата, разказана от Владо Балчев и Петко З. Петков в книгата им „Забравеният град“. Малко след Освобождението на България – но докато Пловдив все още е част и столица на Източна Румелия, тя е обитавана от три жени – вдовица със своите две дъщери. Една от тях се жени за офицер през 1883 година, който обещава светло бъдеще на семейството, но след като къщата е прехвърлена на негово име, той изчезва. След известно време обаче се оказва, че той е теглил големи заеми и е заложил къщата. На място пристигат представители на кредиторите, които да изгонят жените и вземат къщата. След вдигане на скандал обаче в помощ на жените се намесва пловдивския митрополит Панарет. Той изплаща дълговете, а семейството успява да продължи живота си в същата къща.

Благородният акт на митрополита не остава забравен – само няколко години по-късно, на стената на къщата е сложена табелка „Улица Митрополитъ Панаретъ“, която стои и до днес и се смята за най-старата улична табела в града. Табелата е запазена, но е много изцапана с мазилка и се нуждае от почистване. По същия модел са изработени още няколко все още запазени такива табелки в Пловдив на други улици.

На място днес се вижда, че настоящите обитатели ще сменят дограмата и ще оправят интериора, както и други части от сградата. Къщата за момента изглежда, че ще бъде запазена, а с нея и тази интересна градска история.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

12 коментари

  1. Скандал няма в това, че юначен мустакат фелдфебел цунал на будалите къщицата – то си е в реда на нещата. Животът е сурАв, или както казваме в Париж: „Такова е СЕ ЛА ВИЙто“. Така че не сме съгласни с тази теза: „…кредиторите, които да изгонят жените и вземат къщата. След вдигане на скандал обаче в помощ на жените се намесва пловдивския митрополит Панарет. Той изплаща дълговете…“

    СКАНДАЛ ИМА ТЪКМО НАПРОТИВ ОБАЧЕ, ЧЕ ВЛАДИКАТА С ЦЪРКОВНИ ПАРИ -ВМЕСТО ДА ПРЕТЪРСИ КЕРЕМИДИТЕ НА ПОРЕДНАТА СЕЛСКА ЦЪРКВИЦА- СЕ РАЗПУСНАЛ ДА ПЛАЩА СЕКСУАЛНИТЕ РАЗНОСКИ НА МАХЛЕНСКИТЕ КАЛДАРЪМ-КОКОНИ, БЛОНДИНКИ И ВДОВИЧКИ.
    Ето откога захващат обратните тенденции в православието; а пловдивчани верни на обратните си инстинкти да възхваляват и увековечават обратни герои (помним Начо Диктатурата на Пролетариата -„културата“ подигравателно, обезлюдил Трихълмието като изселил достойните стари фамилии кореняци, а сега има . . . площад!) наименували улицата.
    Този Писач е недоучил псевдо „интелект“, известен с публикуването в този търгашески „сайт“ СТО И ДЕСЕТ ТЕЗИСА ЗА БУТАНЕ на високата административна сграда, подпираща Мегдан Централ откъм юг и представляваща естествена вертикална задънка на дългата хоризонтала на Главната („Партийния“ дом).
    Единствената що-годе функционираща обществена постройка на Града (покрай многобройните кулТурски институции, майно льо!).
    Та да лъснат „планинските склонове“ да виждаме привечер стадата как се прибират от паша (е, плътни прахоляци добре че нямаме!).
    Та да се разгради съвсем оплочената ПРАЗНОТА посред Пловдив. „Площад“ според инджинеринг ИМПЕРИАЛиста.
    Писачи като тоя щом могат да публикуват срещу заплащане – не вървим на добре.

    1. Явно ти липсва „естествена верткална задънка в задника“ . Чул- недочул професионалния архитектурен език, се произнасяш за неща, от които и хабер нямаш, но нали все едно си в кръчмата при псевдоинтелектуалните сърхоши, дай да си пишуркаме. Сградата на бившия партиен дом си има своите достойнства, но те те нямат нищо общо с финкционираща сграда.

      1. Много си прав, какиното, че:
        . . . „Сградата на бившия партиен дом си има своите достойнства“ . . .
        . . . „Сградата на бившия партиен дом си има своите достойнства“ . . .
        . . . „Сградата на бившия партиен дом си има своите достойнства“ . . .
        НАЙ-ВЕЧЕ СТРУВА ПАРИ, НАРОДНИ, няма на какво отгоре на гол корем на БУТАМЕ многоетажна администрация, пълна със служби.
        Ти изглежда си минавал по коридорите на факултета (цит.): „Чул- недочул професионалния архитектурен език“ кис-кис

  2. Къщата не съответства на уличната регулация и би трябвало да се събори .Не е архитектурна ценност, но напослъдек м Пловдив е модерно да се правят неща в ущърб на градското пространство .Примери -застрояването на тротоара до читалище „Възрждане“ в стария гад , застрояване на тротоара на улица „Козодуй“ и пр. антиурбанистични решения , които за всички здравомислещи хора ще значат АЗ ВЗЕХ ПОДКУП ! и няма начин това да се скрие.

  3. Пикантно сюжетче за Оперета ОПЪН – как така Панарет на ‘кво отгоре (а и с ‘кви пари аджеба освен от горкото православно ПАСТВО?) ша върви да им изплаща борчовете на разните махленски весели вдовички дето си приписали къщицата на гос’дин Поручика, а? А?
    От какви нежни чу’ства?
    (Те щеркине не са негови, не ли? Не се допуска даже и от КРИВОславието такъв грях!)
    Вместо да похарчи народната пара да облепи с тапети някоя църква, както прави мУрополит Методиев.

  4. Некадърната употреба на „суперлативи“ -които даже не са истински, а менте- задръства ПодТепето все по-забележимо
    „Култова“ в Език Свещен ще рече, че е предмет на култ, на ритуали . . . в случая невярно.
    Набутай си „култовата“ . . . под възглавницата, сульо!

  5. РАЗБИРА СЕ ПРАВ Е КОМЕНТАТОРЪТ, ЧЕ ОТНОВО ИЗСМУКАНО ОТ ПРЪСТИТЕ Е ТОВА ДРЕБНОТЕМИЕ.
    СЛОВОБЛУДСТВО.
    ПО ТОЗИ НАЧИН КАТО ТРЪГНЕШ ПО ВСЕКИ СОКАК ОТ ВИРЕНИЯ КЪМ ПРЕХВАЛЕНА СЪБОРЕТИНА (И ПОПРЕПИШЕШ ОТ БАЛЧЕВ ТУЙЦЪК-ОНУЙЦЪК) МОЖЕШ ДА СЕ ИЗЖИВЯВАШ КАТО „ДЖУРНАЛИС“ ИЛИ КАТО ДАЖЕ „ИСТОРИЧАР“, НЕ ЛИ?
    Видя ли му именцето на това учило-недоучилото Кара Кольово вече прескачам страницата.
    Че и целия тоя парцал задръстен от търгашески „реклами“ (купувате ли, купувате ли, будали? Щом Иво го продава, НЕ Е СТОКА, да знайш!) не си заслужава времето и усилието да надникне чиляк.
    Америка За БГстан – как не!
    Котка и мишка, дрън дрън, пийте си чорбите и не ни занимавайте!
    До оня ден най-горе в тикера твърдяха, че ДНЕС Стоянка Мутафова гостува – 1. много важно; и 2. „днес“ беше през април.
    Хвала!

  6. Не знам каква ценност престъвлява тази съборетина, но със сигурност пресъствието и там всеки ден застрашава живота и здравето на хората живеещи на ул. Ив. Караджов

  7. Какво стана с табелата от къщата с кулата от Лейди Страгфорд?? НАЛИ САМО ЩЯХА ДА Я РЕСТАВРИРАТ?? Три години минаха все пак писахте статия проверете въпроса!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина