АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Резнаха 700 000 от бюджета на Фондация „Пловдив 2019“ след бурни дебати

Били „икономии“

„Обявявам 10 минути почивка. Имаме нужда да пушим,“ заяви след гласуването председателят на Об С – Пловдив Савина Петкова, която е непушач

Таня Грозданова

Общинските съветници одобриха решение с 28 гласа „За“, 10 „Против“ и 1 „въздържал се“, с което резнаха бюджета на Фондация „Пловдив 2019“ със 700 000 лева. На редовното заседание днес точката в дневния ред за финансовата корекция предизвика изключително бурни дебати.

Средствата се намалят от годишния бюджет на Фондацията именно в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Предложението бе внесено от кмета Иван Тотев (той е и председател на Управителния съвет на ОФ“Пловдив“ 2019). Взетите от Фондацията пари отиват за: Половин милион за ремонт на улици, 15 хил. лв. за ремонт на Археологическия музей, който пострада от пороите; 60 000 за ремонт на двор на детска градина „Зора“; 75 000 за обзавеждане на ГХГ; 50 000 лв. на футболен клуб „Локомотив“ Пловдив за подготовка на базата и изпълнение на указанията, дадени от УЕФА. В предложението е посочено, че парите са от реализирани икономии от страна на Фондацията по 4 проекта, сред които този за читалищата и Наследство.

Градоначалникът обаче отсъстваше от заседанието. Неговото предложение бе представено от зам.- кмета по култура Александър Държиков, който единствено внесе уточнение относно средствата в размер на 75 хил. лева за оборудване на ГХГ и не можа да отговори на други въпроси от залата.

Така на амбразурата бе поставен изпълнителния директор на Фондацията Кирил Велчев, който в същата тази зала преди няколко месеца трябваше с кански усилия да защитава бюджета на „Пловдив 2019“. Днес той бе в позиция да обяснява защо „трябва“ да му резнат бюджета със 700 000 лева.

Имено това питаха от опозицията.

„Взимат се средства от перо собствени проекти, от проектите за читалищата. Нали уж цялата ви програма беше запълнена. Има ли решение на УС на Фондацията за това редуциране на бюджета,“ попита Стефан Послийски от ПФ. Той предложи парите да си останат в бюджета на Фондацията и да бъдат разпределени догодина по проекта Населдство.

Колегата му Слави Георгиев наля масло в огъня с: „Това, което ни предлагате изглежда така – Община Пловдив свърши парите по средата на годината и се чуди откъде да си изчопли едни 500 000 лева за улични ремонти! Това доказва още веднъж, че „Пловдив 2019“ е безгласна буква и е на пряко подчинение на Общината!“

Призован на трибуната, Кирил Велчев се обърна към съветниците с апел да не дават грешни послания на хората, че се режат пари на Фондацията. Той напомни, че „Пловдив 2019“ е общинска структура и парите са на Община Пловдив. После обясни, че един проект, като този за читалищата, който обхваща НЧ от целия Южен-Централен район се работи няколко години. Велчев уточни, че в бюджета на Фондацията има 3 млн. лева по проекта Наследство, който ще стартира през 2020-а.

Отхвърлено бе предложението от групата на Патриотите част от парите на фондацията да отидат към районните кметства и читалищата. Социалистите искаха да знаят защо фондацията не може да осъществи планираните дейности, но не оспорваха разпределението на парите. От „Съюз за Пловдив“ се обявиха категорично за вземането на парите от „Пловдив 2019″. Божидар Здравков (РБ) коментира, че не може да нарече „икномии“ средства, останали от нереализирани проекти. „Икономии има при отчет за свършена работа, а вие нищо не сте свършили,“ обърна се към Велчев съветникът.

„В момента правим една корекция и най-вероятно до края на годината ще има още такива. Няма проблем свързан с финансирането, а проектите се реализират,“ отбеляза Кирил Вълчев и заяви, че предложението е гледано на УС на Фондацията, но не знае защо колегите му са пропуснали да приложат протокола от заседанието към материалите за сесията.

След гласуването на точката, заради високия градус на напрежението в залата, председателят Савина Петкова обяви права, че дава 10 минути почивка.

„Имаме нужда да пушим,“ заяви Петкова, която е непушач.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Тотьо усеща че краят му наближава,а с него и хилядите фондации,които направиха милиони на наш гръб с кухи проекти,с които естествено с нищо не помогнаха на Пловдив!Фондацийката трябва да се закрие на мига!ЕСК не ѝ остава още много!Сега хората като тръгнат по почивки цяло лято,града драстично ще се изпразни,а и сигурно няма кой знае каква програма за„културни мероприятия“!
    Пионката нарочно бави завършването на площада,за да може да го открие демонстративно,когато си тръгва и да каже-вижте как се развива Пловдив!
    Всички наглеци и лапачи,начело с Тотьо ВЪН ОТ ОБЩИНАТА И ГРАДА!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина