АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Реалност и мечти в Съдийски

Кауза Пловдив се заигра предизборно с хората от квартала

Предусещайки случващото се, на събитието се появи кметът на Пловдив Иван Тотев и попита какво прави партията на Титюков там  

Таня Грозданова  

Пловдивчани са хора с гражданска позиция, собствено мнение по щекотливи въпроси за любимия град и като хора могат да бъдат манипулирани. А като българи, заради ситуацията, в която живеят, кварталът винаги им е бил приоритет пред града.

През последните години често ми се случва да се чудя дали с някои колеги сме били на едно и също събитие, като чета отразеното. Вечерта на 12 февруари присъствах на среща на жители на квартал Съдийски с местната управа за обсъждане и решение какво да има на терена на ул. „Стоян Михайловски“ 13, където преживяването затвърди горните впечатления. Прочетох няколко грандиозни словоизлияния от репортери, които дори не дойдоха на събитието, гласящи как „Кауза Пловдив“ победила, а лидерът ѝ Георги Титюков бил удържал думата си пред хората от квартала. Всъщност с тези думи е отразена срещата на сайта на самата партия (текстът е приложен по-долу).

Само че картинката е съвсем друга.

Предисторията

През септември м.г. кварталът въстана срещу спечелен проект по ОП „Региони в растеж” от Социалната дирекция на Община Пловдив, която е в ресора на зам.-кмета Георги Титюков, на това място да се изградят социални и защитени жилища за деца в неравностойно положение между 15 и 18 години. Хората написаха отворено писмо с искане вместо „за приют на изоставени ромски тийнейджъри“ сградата на старата детска ясла да се направи обитаема за най-малките жители на квартала. После, в началото на октомври, организираха протест на място.


Ресорният зам.-кмет, запитан от журналисти, обясни, че на общественото обсъждане, което е правено от градските власти, не е имало повече от 15 души, а нито един от тях не е изразил негативно отношение към проекта. После отиде на следващ протест-среща, с идеята да им обясни проекта и да чуе техните възражения. Но си тръгна от срещата с връчена подписка от 1000 души и им обещаq че ще бъде входирано предложение в Об С за изграждането на детско заведение там.

Администрацията се зае за работа, Об С прие предложението на коалиционния партньор Кауза Пловдив при гледане на бюджета през януари, а архитектите на район „Централен“ направиха проучвания и изготвиха проект за нуждите на квартала. В края на първата десетдневка на февруари хората от Съдийски „изпратиха“ (съобщението бе публикувана в две затворени фейсбук групи) на кмета на района Георги Стаменов покана през социалната мрежа да дойде на „среща на 12.02 от 18.00 ч.в стола на училище Г.Бенковски(вече клон на Д.Хаджидеков)да дойдете и да обясните какви са ви плановете за Ст.Михайловски 13,където ние желаем от години да има детска ясла.Благодаря Ви предварително,искрено се надявам,че ще ни уважите лично,за да не си препредаваме информация от 2-3 лица.“

Два дни по-късно зам.-кметът Георги Титюков също изпрати покана на Стаменов за тази среща.

За край на предисторията е важно да се отбележи, че нито веднъж, нито един от протестиращите в квартала не е внесъл официално писмо, искане, покана, заявление или някакъв друг документ в администрацията. Подписката е предадена от Титюков, а поканата за среща с кмета на района е „изпратена“ във Facebook.

Истината

Истина е, че срещата приключи с обещание от страна на кмета Иван Тотев, че щом искат да бъде построена нова детска ясла с четири яслени групи и млечна кухня за  жителите на квартала на терена на ул. „Стоян Михайловски“ 13, то управата на града ще действа в тази посока.

Истина е, че на нея присъстваха близо 60 души от квартала, а не както неприсъстващите репортери разтягаха числото до 100.

Истината е, че там бяха всички четирима общински съветници на Кауза Пловдив плюс, директорът на ОП „Радостни обреди“ Румяна Толова, плюс шефката на социалната дирекция в общината Веселина Ботева (и двете от същата партия), както и трима млади активисти – сътрудници. Последните правеха снимки и звукови записи, осигуряваха озвучаване с микрофони и тонколони, и съставяха протокол от събранието.

Истина е, че градоначалникът не беше поканен на обсъждането, но се появи изненадващо, предусещайки случващото се.

Другата истина е, че диалог нямаше. Нито обществено обсъждане. Хората не дадоха възможност на кмета на район „Централен“ да им представи предложението на администрацията за бързо и оптимално решаване на проблема „няма места в яслите за нашите деца“, като крещяха и грубо прекъсваха.

Тотев обясни, че е дошъл, защото не му е много ясно какво точно става, и отбеляза, че Титюков е довел половината партия. Иван Тотев разказа, че Общинският съвет е приел решение за направата на пристройка с една яслена и една група за детска градина, плюс млечна кухня. Проектът е готов и кметът на „Централен“ ще го представи.

На което от залата изригнаха с въпросите: кои са тия в Общинския съвет и откъде на къде те щели да решават какво да има в квартала или пък кмета на района.

Кметът на Пловдив ги посъветва да изслушат представянето на проекта и после да решат дали ще настояват за голяма детска градина с 4 или 6 групи, като отчетат фактите, че в квартала няма 130 нуждаещи се деца и свободните места ще бъдат запълнени от други райони, а това повлича трафик. Освен това уточни, че проектът, който виждат ще е готов през септември и проблемът с яслите в квартала ще е решен, а голямата детска градина не е ясно кога ще се случи.

Разписан запис от срещата

Преди събранието жената, писала във Фейсбук на кмета Стаменов, ми разказва следното.

Петрова с лилавото яке

Петя Петрова: „Имотът е със статут на детско заведение и при положение, че няма никакви места в детските ясли, най-близката е на Богомил, която е пред разпадане – една къща. Тука виждате Колодрума се застроява, Мебелна къща се застроява и се развива квартала, просто е недопустимо да се събори тази сграда, да се прави парк, вместо да се построи една нормална детска ясла с 4 групи на два етажа, 2,5 дка е самото място.

Предният път там се събрахме през октомври и ноември, и подадохме жалба в общината, тъй като искаха да правят къщички социални за сираци, не мога да кажа точно за какво (?), спряхме самия строеж и сега в момента се решава какво ще се прави на това място. Тук детската градина (Радост) също няма достатъчно място. Една група изобщо не ни устройва. 20 деца са нищо. В момента на Богомил всяка година приемат 25 деца. 120 чакат. Преди два дена свърши класирането- 3 свободни места за 45 деца, които чакат. Решаваме си абсолютно проблема така.“

(Ако сте чели внимателно, вече трябва да ви е ясно, че един от главните инциатори на протестите от миналата есен, твърди, че не знае какво точно са спрели да бъде направено там?!)

От срещата:

Георги Стаменов: „Проект за нова ясла на този терен е имало през 2012 г., след което по ред причини проектът е бил спрян. Към днешна дата нещата стоят така – по официални данни на ГРАО децата, които посещават ясла от квартала са: през 2014 са 14, през 2015 са 13, през 2016 – 10, през 2017…

Избухват викове в столовата: Децата от квартала ходят на ясла в Каменица и в Тракия, защото не са приети…

Стаменов: Нали мога да довърша?

Още по –силни викове.

Титюков: Да се изслушваме!

Стаменов: За 2018- се водят 14 деца, които посещават ясли. Включваме и още толкова е броят на децата, посещаващи яслени групи в други райони на нашия град. Така средно около 30 деца ежегодно имат нужда от ясли в квартала. Водейки се от тази информация, направихме проект за изграждане на пристройка към ЦДГ „Радост“ за три групи, от които спрямо нуждите в бъдеще могат да бъдат – две яслени и една детска, или обратно…

Отново крясъци…

Стаменов: Много моля за малко внимание, за да обясня. Може да разгледате проектите, тук са и архитектите на района, готови да отговорят на въпросите ви.

Викове: Да, ама ние сме в район Централен и нашите деца не са на квартала, а на града. Искаме устойчивост!

Стаменов: Всички знаете, че кандидатстването в детски заведения е на принципа на териториална отседналост, затова искаме да подсигурим хората, които живеят в квартала с ясла или градина. Не ни е идеята родители от район Тракия всяка сутрин да карат деца в Съдийски и да ги връщат.

Викове: Ето днес имаше класиране… И пак се повтаря … На практика яслата не е само на квартала …

Тотев: Вижте сега, аз това исках да ви обясня. По принцип, ако искате две групи тука и още 4 или 6 няма да стане с голям двор.  Най-вероятно ще бъдат 4, за да има голям двор, това трябва вие да го решите.

Не знам дали знаете , но започва може би най-голямото строителство за Пловдив, което ще се случи. Колодрума, Мебелна къща, срещу Мототехника – огромни комплекси. Колкото и ясли да направим тука със сигурност ще се напълнят в един момент. Проблемът е, че всички, които живеят в квартала и им е спокойно, повярвайте ми след 3 години, когато започнат всички да си водят децата тук и да задръстват с колите както пред Душото вечер, всички ще се сетите и ще дойдете, и ще ревете какво да правим с тия автомобили. Ако искате, ще почнем да ги правим тези неща.

Викове: А то и сега е така, аз ви каня да дойдете да стоите сутрин в 8 и вечер в 17 на улица Стоян Михайловски да видите какво е.

Тотев: Аз мога да си стоя, където искам и да си чакам на опашки. Знам какво става и мога да ви кажа, че това не е правилно и за мен тази система да си разнасяме децата…

Викове: Минавам през трафика сутрин и колко чакам на пешеходната пътека…

Тотев: И ще минавате все повече и повече, и ще си чакате като направим детската градина, за съжаление това е животът…

Викове: неразбираеми от възрастна жена

Тотев: Г-жо, вие сте най-гръмогласна, кажете какво искате, вие да направим?

Възрастната жена: „Искам да попитам от 77-ма година е роден моя син, бащата на моето внуче, детска кухня няма, всеки божи ден сме ходили в сняг и дъжд и незнам си какво… Яслите на Богомил влизали ли сте да видите каква тъмница е, какви условия в тая стара къща, като са друснете и тя са тресе- това ясно ли е за тези деца?! С дъщеря ми 83-та ходех на Събота пазар и минавах линиите. Представете си колко години… Това дете всеки ден го водят… къде е, ела бабо. Защо не го пипнахте да видите – замръзнало, преди малко го доведоха заледено.

Тотев: Добре, искахте да няма социален център – преместихме го. Макар че за мен нямаше опасност. Искате ясла – ние гледаме как с наличните средства и най-бързо да ви решим проблема, а вие не искате да чуете. Искате голяма детска градина, добре, но имайте предвид, че 6 групи няма как да стане на този терен. Стига за 4 групи, 120 деца.

Сега да ви обясним, че тази година максимум може да стане само проект за това.

Титюков: Предлагам ви, за да вървят нещата и комуникацията от тук нататък да излъчите 2-3 души, които вие си изберете за ваши представители. Да се срещаме два пъти месечно и да работим.

(Дори пердложи конкретни хора)

От залата: А, не, не, що…

В края на срещата няколко майки идват при кмета на района и питат те сега откъде ще се информират какво става и кога става.

Сега, ако не ви е заболяла главата, предлагам да видите и текста на партията на Георги Титюков от сайта им.

Кауза Пловдив се пребори! В Съдийски ще има детска ясла!

Над 100 човека на среща снощи в кв.“Съдийски“  заявиха категоричното си желание на мястото на бившата детска градина на ул.“Стоян Михайловски“ 13 да бъде изградена ясла с  млечна кухня.

До обществено обсъждане по темата се стигна след като районният кмет Георги Стаменов  направи контра предложение по време на  общинската сесия, на която се гласува Бюджет 2019 г., и  поиска мястото да бъде използвано за парк, а не за детска ясла. 

Припомняме, че през октомври 2018г. жителите на квартала пожелаха среща със заместник-кмета Георги Титюков, на която изразиха своето недоволство от това, че мястото ще се използва да бъдат направени два центъра за социални услуги –  Център за настаняване от семеен тип и преходно жилище за младежи , а не детска ясла. Тогава лично Титюков пое ангажимента да бъде изградена нова детска ясла и млечна кухня, тъй като такава в квартала липсва.

Едуард Сарафян, председател на групата на общинските съветници от „Кауза Пловдив“, направи предложение от Бюджет 2019 г. да бъдат отпуснати  65 000 лв. за проектиране на въпросната ясла. Тогава възникна и дебата между районния кмет и Титюков. Стаменов обяви, че администрацията му иска да проектира пристройка за две нови групи в двора на съществуващата ЦДГ „Радост“ – една яслена и една към детската градина, както и млечна кухня. За проекта поиска 20 000 лева.   Георги Титюков  защити желанието на жителите на квартала като обясни, че една яслена група е крайно недостатъчна. След този дебат от „Кауза Пловдив“ решиха, че най-демократично е да попитат отново жителите на квартала какво искат да бъде направено и свикаха обществено обсъждане, на което присъстваха кметът Иван Тотев, заместник-кметът Георги Титюков, Георги Стаменов, общински съветници от „Кауза Пловдив“, жители на района и архитекти.

„Ако сега започнем проектиране на детска ясла реално тя ще бъде готова през 2020г.-2021г., което означава, че скоро проблемът няма да бъде решен.  Ако разширим ЦГД „Радост“, както предложиха от район „Централен“ , можем да имаме нови две групи още през септември“, посочи градоначалникът. И допълни: „4 нови групи са 120-130 деца. По нашите данни 120 деца, нуждаещи се за места в този квартал няма. Ако смятате, че има такива деца, ние не ги виждаме по нашите справки. Но ако решите, че искате четири или шест групи на онова място, то Община Пловдив ще започне работа по този проект.“

На тези негови думи от квартала репликираха с думите: „Кой от район Централен го предложи, защото хората от район Централен предложиха друго?“

Въпреки позицията на районния кмет, бе прието да се реализира предложението на „Кауза Пловдив“ и Община Пловдив да започне работа по проектирането на детска ясла с 4 групи и млечна кухня.“

Изводите

След като провалиха проекта на зам.-кмета Титюков за социални къщички, жителите на този пловдивски микрорайон бяха използвани с политическа цел срещу коалиционния партньор.

Доказателство е и факта, че администратор на една от затворените фейсбук групи по казуса е именно шефката на ОП“Радсотни обреди“ Румяна Толова.

Питам се откога една майка, която има дете в яслена възраст и няма място за него в квартала ѝ, е готова да крещи за „устойчиво“ решение в илюзорно времеви интервал и е навита да чака?!

Явно хич не иде реч за предизборна заигравка с хората от квартала, а просто се ражда нов феномен  – глобалният пловдивски човек, на когото не махалата, а градът му е приоритет?!

Може пък още да не съм дорасла да осъзная този начин на мислене, но ако това е новата тенденция, то ни чака светло бъдеще, в което всички ще мислим за всички.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Да ви има проблемите града…то тротоари няма, всичко гази кал цял ден, тези седнали на свинче звънче, че чак искали всичко да им е на 10 метра от входовете…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина