АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Разширяват разкопките на площад „Централен“ от южната страна

На Запад археолозите откриха стара делва

Продължава работата в посока Голямата базилика с ремонт на стълбищата към подлеза и смяна на тротоарните настилки

Теодор Караколев

Археологически проучвания ще стартират и от южната част на Форума, като част от проекта за ремонт на площад „Централен“. Работата на археолозите, водени от Мая Мартинова, в западната част все още продължава. Строителна техника от няколко дни обаче разчиства зоната пред южния вход на Пощата в посока хотел Тримонциум.

Старите врачански камъни вече са премахнати, както и част от горния слой почва. Оттам нататък разкопаването ще се прави от археолозите. В посока Пощата се изгражда подпорна бетонна стена.

В Западна посока археолозите довършват работата си, без да са попадали на уникални открития. Последното „попадение“ е голяма глинена делва. В непосредствена близост до разкопките пък вече са разтоварени и бетонни блокове за подпорни стени. Изработените стени имитират каменен зид (виж примерна стена в галерията), като засега не е съобщено точно в коя част на площада подпорите ще бъдат изградени от този материал.

Работата на строителите продължава и в другите части на целия форумен комплекс. В североизточния край се работи върху стълбищата към подземната част на улица Гладстон около Одеона. Почти готова е тротоарната настилка и от страната на бул. „Цар Борис III Обединител“ пред Голямата базилика. Част от тротоара там е отделена за велоалея, изградена от червени плочи. Активна е и работата по самата базилика, като се издигат нови колони и подпори, които да поддържат двуетажната конструкция, по която ще бъдат презентирани уникалните мозайки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина