АктуалноГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияНовини

Разходка в галерия Капана (ГАЛЕРИЯ)

Многофункционални пространства на 1000 кв.м., конферентни зали, депа за картини и асансьор в новия културен център на Пловдив

Без иновация в системата за окачване на картини, спорна настилка и многото видими контакти са сред недостатъците в ремонта на бившия Детмаг

Добро впечатление прави индустриалния акцент в интериора

Иво Дернев

От днес всеки може свободно да се разходи в новия културен център на Пловдив- галерия Капана и да разгледа дебютната за новите функции на бившия Детмаг изложба с картини от депото на Община Пловдив. Експозицията ще бъде открита тази вечер и ще даде официален старт на изложбената зала.

Вратите на галерията бяха отворени тази сутрин след 100-дневен ремонт на стойност 1 милион лева, а архитектурните решения вътре са дело на председателя на КАБ- Пловдив арх. Петко Костадинов и екип млади проектанти. Преди рязането на лентата арх. Костадинов показа снимки на бившия Детмаг, за да визуализира как е изглеждало мястото преди ремонта, както и да изтъкне предимствата на проекта си. А те, без никакво съмнение, са много. Новата експозиционна  площ на два етажа е многофункционална, много добре осветлена, климатизирана и спазваща всички изисквания за показване и съхраняване на изобразително изкуство. Освен това галерия Капана е подходяща за всякакви събития, има и конферентни зали, депа за творби и сервизни помещения.  Средата е достъпна и за хора в неравностойно положение, благодарение на инсталирания съвременен асансьор. Двата етажа свързват и две стълбища в южната и северната страна на обекта.

Въпреки новите материали от гипсокартон, „опаковали” старите стени, височината в помещенията на двете нива е намалена минимално и в тях „има въздух”. Особено добро впечатление прави запазването на индустриалния акцент от стария вид на бившия Детмаг. По тавана на горното ниво са оставени „коридори” от метални мрежи, които разкриват бетона под мазилката и върху които върви окабеляването за осветлението и климатизацията.

Впечатление обаче правят и няколко дефекта в проекта. Основният от тях е, че така очакваната иновационна идея в системата за окачване на картини не бе въведена. По стените, точно под изложените творби, на очи бият множество контакти, които би трябвало да бъдат вкарани в пода и прилежно прикрити, за да не нарушават цялостната визия. Припомняме, че тъкмо такива са изискванията при организирането на големи международни изложби- заради експозицията на Дойче телеком се наложи преместването на контактите от стените в пода в експозиционната зала на Градска художествена галерия на Главната. Не особено добро впечатление в ремонта на бившия Детмаг прави и избора на настилка за новата галерия. Проектантите са се спрели на покритие на пода, подобно на балатум, което в случая е най-лесния и евтин подход. Спокойно можеше да се намери и друго решение, далеч по- приемливо естетически и по-функционално.  Впечатления правят и няколкото релефни врати тук и там, които не кореспондират със средата.

С добрите страни и с кусурите, новата галерия Капана вече е факт. Насладете се довечера на близо 110-те творби на пловдивски художници и чужди творци, участвали в пленери под тепетата, разположени по стените в най-голямата градска експозиционна зала с площ от 1000 квадратни метра.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Относно подовото покритие, първо се ограмотете преди да правите глупави изказвания. Явно намате никакво виждане как изглеждат галериите в чужбина. Какво разбирате под по-функционално – може би плочки, мрамор или евтин ламинат?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина