АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Разпределят 3-те милиона от наградата „ Мелина Меркури” на две равни части

Финансират с 1,5 милиона лева проектите, кандидатствали по отворена покана „Наследство” през тази година

Трите милиона лева от наградата Мелина Мерксури ще бъдат разпределени на две равни части през тази и следващата година, решиха единодушно на вчерашното си заседание членовете на новия Управителен съвет на фондация „Пловдив 2019”. С първата част от 1 500 000 лева от наградата ще бъдат финансирани проектите, които са кандидатствали за финансиране по отворената покана „Наследство”. За целта УС връща на журито предложения за гласуване протокол с класираните проекти и възлага нова преоценка на подадените вече проекти, така че и по трите направления по покана „Наследство“ общата сума да не надхвърля 1.5 млн лева за 2020 г.

УС на Фондацията реши за останалата сума от 1 500 000 лева в периода от средата на годината, но не по-късно от края на календарната 2020 година да бъде обявена втора покана, условно наречена „Наследство – 2“, за която ще се кандидатства с нови условия и правила, и която ще бъде оценявана от нов състав на журито. Преразглеждането на всички предложения, постъпили по отворената покана, ще бъде извършено и разгледано от Управителния съвет на фондацията в двуседмичен срок.

На първото си заседание, проведено миналата седмица, във връзка с приключване на инициативата Пловдив – ЕСК 2019, новият  УС гласува редуциране на щатната бройка на работещите във фондация Пловдив 2019 от 47 на 24 човека, във връзка с новите задачи пред екипа – приключване на отчитането на проектите от ЕСК – Пловдив 2019 и работа по проектите по „Наследство“. Екипът ще работи активно за продължаване на отношенията с културните институти от мрежата EUNIC, на обмена с градовете от мрежата ЕСК и партньорството с EU-Japan Fest.

Една от много важните нови задачи ще е създаването на собствена продукция, привличане на частни спонсорства към програмата, за финансирания по международните програми и за участие от страна на международните партньори. Пловдив влезе в сериозен международен фокус с инициативата ЕСК, който може да се доразвие и обогати с кандидатстването на града по аналогични инициативи и проекти. Това е обичайна практика сред семействата на европейските столици, чиято мрежа се оценява и до голяма степен приоритетно на европейско ниво.

На първото заседание бе взето и решение Фондация „Пловдив 2019“ да започне подготовка по освобождаване на офиса в СКЛАД на ул. Екзарх Йосиф“ и пребазиране в стария си офис на ул. „Железарска“.

Припомняме, че международното жури на Европейската комисия в своя официален доклад поздрави екипа на Пловдив 2019 за професионалната и отдадена работа и за всички усилия, направени в процеса на подготовка на Европейска столица на културата и препоръча на Комисията да присъди наградата „Мелина Меркури“ на Пловдив. Така след утвърдителното решение на Комисията сумата от милион и половина евро беше преведена на сметката на Фондацията, като бе планирано тя да се ползва за наследство на Европейска столица на културата и за силно културно съдържание в Пловдив и след 2019 година.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина