АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Първият общински многоетажен паркинг ще е готов до края на годината

Съоръжението в Западен ще събира 150 автомобила на трите си етажа, 50 лева ще е месечната такса

За десет години приходът от паркоместата за общината ще е 900 хиляди лева, инвестицията ще бъде изплатена след повече от 30 години

Този проект е най-вече социален, тъй като ще промени цялата градска среда наоколо, обясни кметът Иван Тотев

Иво Дернев

Първият общински многоетажен паркинг ще бъде готов до края на годината. Това обяви днес кметът на район Западен Димитър Колев. Той, заедно с градоначалника Иван Тотев и кандидатите за кметове на ГЕРБ за другите градски райони инспектираха днес дейностите по проекта. До края на ноември съоръжението зад комплекс Корона в Смирненски трябва да е напълно завършено, а с нагласянето на системата трябва да приеме първите си автомобили към края на годината.

„На партерното ниво ще има три търговски площи, за да може обектът да акумулира допълнителни приходи от наем. Интересът към тях е сериозен. Нагоре има три етажа за паркиране, като всеки от тях ще има по 50 паркоместа”, обясни на място райкметът Димитър Колев. Той ще предложи на Общинския съвет месечните такси да са по 50 лева за автомобил.

Инвестицията на общината в проекта е 3,4 милиона лева с ДДС. Приходът от паркиране, ако съоръжението бъде заето на 100 процента, ще са 90 хиляди лева годишно. Или 900 000 лева за десет години. С прихода от наеми инвестицията ще бъде изплатена след повече от 30 години. Самият паркинг няма да има разходи за персонал, тъй като системата ще е изцяло автоматизирана. Предвидени са бариери и автомати за самотаксуване. Дейността на системата ще се ръководи от Център за управление на паркингите, който ще се намира в бившия хотел на Ванко 1.

„Тук няма да има нито един служител. По този начин минимизираме разходите.  Този проект е най-вече социален, тъй като ще промени градската среда и ежедневието на жителите на района. Хората няма да паркират по зелени площи и тротоари и в същото време ще имат спокойствието да спират на гарантирано място срещу 50 лева- една много добра цена за тази възможност”, подчерта кметът Иван Тотев. „Това е начинът за справяне с проблемите с паркирането в града. Ние имаме стратегия за изграждане на многоетажни паркинги в районите в Пловдив”, допълни той.

В момента се чака съгласуването от НИНКН на проекта за многоетажен паркинг на мястото на бившия ТЕЛК в Централен. В района има отреден терен за паркинг и зад KFC на „Шести септември”. В Тракия също е определен общински имот за изграждане на такова съоръжение.

„Само така можем да се справим с автомобилите. Припомням, че в Пловдив имаме регистрирани 200 хиляди МНП-та, от които 150 хиляди са леки коли. Тази година бройката със сигурност ще се увеличи с няколко хиляди. Не можем да продължаваме да отнемаме градски пространства за паркоместа. Това е начинът за справяне с проблема”, каза още градоначалникът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина