АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Първият автоматичен модулен паркинг в страната вече работи в Пловдив (ВИДЕО)

3 лева на час, 10 на вечер и 90 за месец се предварително обявените цени

Десетки граждани и официални лица уважиха откриването на първия автоматичен модулен паркинг в България, който вече работи в Пловдив. Инвестицията е на рали шампиона Костадин Щерев и неговия бизнес партньор и приятел Димитър Иванов.

Модулният паркинг на Сточна гара е разположен на площ от 42 кв. м и е на 7 нива. На него могат да паркират 15 автомобила и ще работи денонощно под 24-часово видеонаблюдение.

Съвременното съоръжение, което в развитите страни се използва от десетилетия, е първото по рода си у нас. Щерев разказа, че е бил впечатлен през 2012 година при едно от посещенията му като рали състезател в Япония, където видял модулен паркинг.

„Видях как на 40 квадратни метра паркират 100 автомобила. Оттогава тръгнах по пътя да реализирам подобно съоръжение у нас.“

Избират родния Пловдив, за да изградят първото такова съоръжение у нас. И вече предлагат различни модулни автоматични системи за паркиране.

„Идеята е на Костадин. Той ми я сподели преди 3 години и тогава започнахме да мислим как да я реализираме. Направихме мащабно проучване на системите, които се предлагат на пазара. Активната работа бе през последната година. Имахме известни проблеми с документацията, но с помощта на администрацията и подкрепа от приятели успяхме,“ разказа Димитър Иванов.

На зрелищното откриване двамата демонстрираха как работи системата. Тя е почти безшумна, а паркирането отнема няколко секунди.

Читателите на Под тепето имаха възможност да го наблюдават на живо във Facebook страницата на медията.

 

„Решихме да изградим първия паркинг в родния ни и любим Пловдив и да дадем старт за изграждането на този тип модулни съоръжения в страната“, допълни рали шампионът.

Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Николай.

Лентата преряза областният управител Дани Каназирева, която сподели, че е  уверена как този тип системи са бъдещето за динамично развиващите се градове, като Пловдив.

Сред официалните лица бяха: зам.-областният управител Димитър Керин, зам.-кметът по култура Александър Държиков, районните кметове на Тракия и Западен – Костадин Димитров и Димитър Колев, зам.-кметът на район Централен инж.Тошо Пашов, общински съветници и много граждани.

Инвеститорите обявиха и цените за услугата. Те няма да са по-различни от тези за паркиране в централната градска част. Един час престой ще бъде между 2,50 и 3 лева. Заради множество запитвания от живеещите в квартала, те ще предлагат и места за нощно „домуване“ на автомобили срещу 10 лева на нощ. Абонаментът за цял месец е 90 лева.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

  1. Данка Измамка чий го дърви там, Пинокио нали го няма?!? Ама тя си е действащ кмет. Понеже на Дългуча са му меки коленцата, шантанката си управлява Пловдив! СРАМ!

  2. Шантонерката какво общо има с този паркинг.? Има си кмет да го открие , ама тя винаги е пара в свирката.Пустото му его и болни амбиции.На изборите цялата страна направи хахо , като фалшифицира екзитполовете в Пловдив. Влезе в учебницште. С това ще я запомнят и с въртеливия и гъз.

  3. Цените са пълно безумие. Нормален човек да паркира на тоя паркин ще трябва да дава месечната си заплата. Безумната синя зона е в пъти по- евтина.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина