АктуалноБългарияНовиниПод лупа

Психолози работят с децата от училището, в което баща се саморазправя с 13-годишен

РУО ще предложи усъвършенствана система за охрана

Педагозите организират петиция до МОН, за да потърсят допълнителна защита

Всички институции са ангажирани с последиците от инцидента в Пловдив, при който 50-годишен мъж нахлу в основно училище в центъра на града и упражни насилие спрямо 13-годишно момче.

Историята

Момиче от VI-ти клас си удря крака в междучасието, след като е съборено в коридора от поток съученини, излизащи от класните стаи. Тя се обажда на баща си, а той афектиран идва в сградата на ОУ“Княз Александър Първи“, където учат близо 1000 деца.

Мъжът влиза през централния вход. Въпреки многократните забележки от страна на охраната бащата не е спрял, избутал е служителя. Той извел дъщеря си от час и с нея се качил на третия етаж, където ученици от седми клас имат час по химия. Охраната го настига чак там, според разказа на Анета Вълева – директор, пред БНТ. В кабинета по химия разгневеният родител започва саморазправа с 13-годишно момче. Отправил към чина му, за да иска обяснение за конфликта с дъщеря му.

Въпреки опитите на преподавателката да потуши скандала, разгневеният родител започнал да дърпа ученика за якето и да му говори на висок глас. От ръководството на училището е бил подаден сигнал на тел. 112.

Предприетите спешни мерки

Мъжът е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. По бързото производство, водено от разследващ полицай при Четвърто РУ на МВР-Пловдив,  се извършват процесуално – следствени действия. Предстои 50-годишният мъж да бъде привлечен като обвиняем за извършени хулигански действия – престъпление по чл. 325 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Развитието

Седмокласникът, който беше нападнат, отказва да посещава учебните занимания заради преживения стрес, разказват съучениците му. По думите им, огромният мъжага крещял, че ще го размаже.

РУО

Регионалното управление към МОН е започнало проверка на няколко нива. Резултатите от нея трябва да са готови до 8 февруари, съобщи Димитър Ставрев –старши инспектор в РУО. Пред медиите той разказа, че в рамките на 1 час е задействан мобилен екип психолози, който работи с потърпевшите ученици.

При нужда ще се включи и учителката по химия. Екипът психолози ще продължи работа с децата, докато това е необходимо, увери Ставрев.

„Целият наличен екип на училището е ангажиран с дежурства с цел подсигуряване на охраната. Имаме подкрепа и на полицейските структури. Дадено е указание на директора да се свалят записите, за да се проследи пътя на родителя и действията на всички служебни лица.“

50-годишният мъж също е подал жалба в Инспектората за насилие спрямо детето му, съобщиха от там. По непотвърдена официално информация в жалбата пише, че дъщеря му се оплакала, че ученик от горните класове я е пребил.

След разговори с агресвиния родител, той помолил инспекторите да предадат на директора на училището, че се извинява и съжалява за постъпката си, разказа още Димитър Ставрев.

Той успокои останалите родители, че всички институции са задействани и няма защо да се притесняват за децата си.

„След анализа РУО ще създаде система за интегриране на учителските дежурства с охранителния режим, така че да бъде невъзможно преодоляването на охранителния периметър. След въвеждането ѝ гарантирам, че няма да има повече такива инциденти на територията на цялата област,“ заяви Ставрев.

Социалните

Надя Танева, директор на ОД „Социални грижи“ – Пловдив тази сутрин е свикала координационен механизъм. На работната среща на всички ангажирани институции – социални, полиция, училище, РУО – са взети съгласувани решение за действията, които ще последват с цел защита на дете, жертва на насилие и спрямо другите деца – свидетели на насилието, тъй като те, според закона, също са жертви.

Училището

Пред камерите директорът Анета Вълчева разказа, че момиченцето, което е паднало в междучасието е напълно спокойно. Още същи я ден се е срещнала с нея и е  категорична, че детето няма физическа травма , не е минала и през медицински кабинет.

Педагозите от училището организират петиция до МОН, за да потърсят допълнителна защита.

В Пловдив арестуваха баща на седмокласничка, нахлул в час за саморазправа със съученик

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

11 коментари

  1. Разбира се, че никога на мама детето не е виновно, то си е стояло и е обсъждало със съучениците си творчеството на Хамлет и ей така от нищото нещата са се случили. Аз като малък съм възпитаван най-вече от баща си как да се държа с момичетата и това не включва бутане, биене, „неволно удряне“ с чин и какво се сетите- действия от не знание как да се държим с момиче, което ни привлича вниманието. Като сестра обърни внимание на брат си как трябва да се държи, на мен са ми обръщали, но курсове безплатни по интернет не давам, за 50 лв на час може да си помисля.

    1. Отново казвам, при положение че не си наясно с обстоятелствата, нямаш право да обвиняваш!!!! Наясно ли си, че казаното от бащата и казаното от очевидците (включително и учители) се различава. На какво основание някой си незнаен, мислещ се за голямо „добро утро“, ще влиза да се саморазправя с дете? Други начини няма ли? Други родители също казват, че това момиче е нищо повече от разглезена принцеса. Като гледам и статията не е прочетена както трябва, щом си мислиш, че всичко е станало умишлено.. Та в заключение ти препоръчвам да прочетеш поне още 2-3 пъти статията, за да разбереш точно какво е станало, и чак тогава да осъзнаеш колко плоски коментари пишеш!! 🙂

      1. Елеонора, повярвайте, че родителите си имаме достатъчно други ангажименти от това да си търсим с кой шестокласник да се саморазправяме. Случайно станах свидетел на подобна случка в същото училище. Момичето, което първо отвори врата на кабинета беше бутнато в гръб на земята и брутално премазано от излизащите момчета. На въпроса ми защо го направиха, момчетата казаха, че не са я видяли и започнаха да викат като хулигани, очевидно раздразнени, че някой им се меси. Когато учителят не може да каже нищо, а родителите очевидно не се интересуват, се чудя какво ни остава? Лятото имаше и друг случай- дете със счупена ръка, пак бутнато от момче на двора! Никой няма право да удря, пък дори и “принцеса”- съгласна ли сте?

  2. Браво на бащата! Кога иначе малкия сопол ще разбере, че трябва или не трябва да прави нещо? С говорере и тюхкане, обяснявайки му кое е редно и кое не или ако му зашиеш 2 шамара, да му писнат ушите? В кой от тия 2 случаи лайното ще разбере дали трябва да повтори това, което е направил или не? Отговорът в ясен

    1. Къв си ти, че ще казваш как да се действа с брат ми? Малоумен ли си или много?! Точно и ясно е описано, че на малката и няма нищо. Наясно ли си, че според съучениците и е нищо повече от разглезена принцеса? Брат ми в случая е бил в неведение какво и как се е случило, той е бил бутнат също. Кой си ти, че ще казваш, че с бой се оправят нещата, особено когато детето не е виновно. В случая явно на теб боя като дете ти е бил малко. А сещаш ли се също, че щом бащата, който е на 50 години, е с толкова акъл, че да иде да търси сметка на дете на 13, явно и той има капацитет колкото на разглезената си дъщеря? Има безброй много начини за решение, физическата саморазправа е решение за напълно плоски хора, като теб например! ?

    2. Който не е бил на място няма какво да коментира.на повечето деца на който родителите са идвали във училище самите тяхни деца провокираха и след това „ей сега ще видиш като дойде баща ми“ . или този 13 годишния си е за бой или „жертвата“ го е предизвикала.особенно на много важни се правиха разни зубърки дебелани със постоянни забележки и изтъкване колко по висши същества са от останалите.50 годишен трябваше да се оплаче където трябва а не да влиза във училище.може да се случи и да яде бой от няколко 13 14 годишни.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина