АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Проф. Запрян Козлуджов: Защо да има повече от един кандидат за ректор?

Изборите за мой наследник не са предрешени, заяви той

Не е тайна, че седя зад кандидатурата на проф. Румен Младенов, призна на финала на втория си мандат ректорът на ПУ

Иво Дернев

„Защо да има повече от 1 кандидат за ректор?”. Така, на финала на втория си мандат, ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“  проф. Запрян Козлуджов отговори на въпрос на Под тепето, свързан с липсата на алтернатива за негов наследник в деня на Общото събрание на ВУЗ-а за избор на ректор и Академичен съвет. Делегатите нямат много възможности, тъй като има една единствена издигната кандидатура за ръководител на университета- проф. д-р Румен Младенов.

„ Не е решен предварително избора. Ако не го искат, пускат бялата бюлетина и край- бламират избора”, подчерта проф. Козлуджов. След което заяви, че от това се е пазил- да има много кандидати, тъй като са щели да бъдат оцапани във форумите на медиите. Като даде за пример изборите преди осем години, когато за поста ректор се бориха петима кандидати. „ Вие си спомняте. Имаше ли неоцапан кандидат тогава. Аз бях най-малко оцапан, при това с лъжи, че съм човек на Гергов. Какви ли не плюнки имаше по университета. Това ли искате? Медиите за това ли сте гладни? Удари под кръста, интриги, напрежение…”, заяви проф. Козлуджов, тропайки по масата за пресконференции в малката конферентна зала в Дома на културата. „Търново ли искате? Ооо, за медиите е екстра. Жълти новини, напрежение, проверки, прокуратури. Знам, че това храни медиите”, допълни професорът.

Бъдещият ректор на ПУ проф. Румен Младенов

Той не скри, че седи зад кандидатурата на проф. Румен Младенов, но подчерта, че голяма част от факултетите, някои с гласуване, са го номинирали. По думите на Козлуджов, проф. Младенов е обединил големите факултети. „Най-добре е хората предварително да се обединят, както е сега. Никой не ги е карал- нито можеш да ги купиш, нито можеш да ги накараш насила. В платформата но проф. Младенов основното е приемственост. Той е приет от болшинството, от академичния състав, за да не се появи друг човек”, каза още ректорът на ПУ.

Алексей Петров е сред делегатите на Общото събрание

„Дори кафе не съм пил с проф. Младенов, но имаме духовна връзка. Той много трудно прие, не скочи веднага. За два мандата той извади един факултет от под нулата до много над нулата. Успокои страстите в този факултет, раздиран от противоречия. Умее да убеждава хората, балансирана политика води. Той ще се справи с това да запази психо климата в университета”, каза за наследника си проф. Запрян Козлуджов.

И уточни, че новият ректор ще влезе в длъжност на 3 юни. „Избрах този ден за Общо събрание, тъй като е Св. Константин и Елена. На 24 май искам да сваля огърлицата и отговорността”, допълни той.

„Приключва моята одисея, продължила почти 20 години. Отивам си удовлетворен от това, което постигнахме. За тези 8 години университетът промени облика си и статуса си в публичното пространство. Ние сме най-добрият университет”, категоричен бе проф. Запрян Козлуджов.

Заяви, че си е платил цената, най-вече в личен план. И посочи като един от основните успехи на управлението си инфраструктурното развитие на ПУ. „Преди осем години бяхме много изостанали в това отношение”, вметна професор Козлуджов. И отчете, че е привлякъл над 8,7 милиона финансиране в рамките на двата си мандата.

„От 20 години не съм се прибирал преди седем часа. Това ми струва здравето. Не успях да се справя с неща, които не зависят пряко от мен, а са плод на държавна политика”, не скри ректорът. И посочи един от най-важните резултати от работата си- невероятният психо климат, който университетът има през всичките тези години .

Очаквайте продължение по темата с изборите в ПУ „Паисий Хилендарски“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина