АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Протест в Кючука срещу презастрояването събра стотици недоволни

Кметът на „Южен“ става медиатор между протестиращите и инвеститорите в карето зад Юбилейния блок

Ще преговарят за „възможни отстъпки“ и ще водят дела

Само преди седмица междублоковото пространство, заключено между бул.“Никола Вапцаров“ 67-87 и ул. „Македония“ 75-93, в пловдивския район „Южен“, зад т.нар. „Юбилеен блок“, осъмна маркирано с ограничителни ленти.

Кючука възстава като Кръшияка срещу строеж в зелено пространство

Живеещите в квартала го обявиха за „последните зелени площи“ и тръгнаха да търсят какво ще се случва там. Само за два дни вече бяха събрали достатъчно информация, която се потвърди и от районната администрация – теренът е частна собственост, има одобрен проект и строително разрешително от Община Пловдив.

Мястото зад Юбилейния блок в Кючука е предназначено за жилищно застрояване

Инвеститорът обясни, че на „запустялата поляна“ ще има жилищна сграда със 110% осигурени места за паркиране. Съкварталците пък обявиха, че не са доволни и организираха мирен протест днес на място.

Кючукпарижани излизат на протест в неделя

 

Близо 500 души дойдоха на проявата, която е обявена като протест срещу презастрояването на района. Теренът, за който те се борят да не се застроява, вече има поставени оградни пана.

На място протестиращите разпространиха подписка за спиране на строежа, в която вече са се подписали над 1000 души.

Новият районен кмет Костадин Язов, който встъпи в длъжност преди по-малко от две седмици, дойде на протеста и говори пред хората, за да им обясни ситуацията.

„В четвъртък получих всички документи за този строеж. Основната грешка е, че не е обжалвано още през 2006 г., когато е издаден ПУП-а. Има и разрешение за строеж от януари 2019 г.“

Той предложи на хората да бъде медиатор на среща между излъчени от инициативен комитет представители на протестиращите и инвеститора, за да се види какви отстъпки могат да бъдат направени.

Хората веднага сформираха група, която да отиде в кметството, за да обсъди предложението на Костадин Язов.

Въпреки общия мирен дух, на протеста се чуха и намерения за жива верига пред багерите, когато строежът започне.

Припомняме, че според отговора на администрацията срокът за обжалване на промените в ПУП-а от страна на домоуправителите на съседните сгради е изтекъл отдавна.

Следващата стъпка от страна на недоволните от бъдещото застрояване на частния терен ще е създаването на Инициативен комитет. Чрез него гражданите ще заведат съдебен иск срещу община Пловдив за отреждането на ПУП на терен за жилищно застрояване, който по ОУП е отреден за зелено пространство и детски площадки. Освен това активистите ще подготвят и граждански иск срещу фирмата- строител, както и иск срещу Министерство на регионалното развитие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Искам да чуя мнението освен на тези от Герб дето се гърчат пред хората и мнението на другите политически звезди: Тютюков, Каназирева, и онзи симпатичен ресторантьор – кандидат за кмет.

    Знам, че единствено от ДБ има хора на протеста.

    Каназирева обикаляше протестите на Капитан Райчо и Санкт Петербург ама … преди преди изборите.

    Тютюков пък никога не е взел отношение към презастрояването в Пловдив.

  2. ясна е раптата, опраскаха го града тези шебеци нагли, от януари до сега си траеха и хоп -огради в неделя в 8 сутринта, след още две недели ще осъмнем с изкоп от 40 метра… Да обясни оня лалугер Инчев как точно е „пдготвил“ нещата, та да им е лесно на депесето ( ПИМК са на Пеефски, а той е на Доган) , с минимални средства – максимална рзсипия.

    1. Какво общо има Инчев след като всичко се е подписвало от дясната ръка на Тотев – Димитър Кацарски. Ясно е и видно, че си гербаджия и сега искаш да прехвърлиш вината на друг, но хората не са глупави.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина