АктуалноБългарияГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовиниФотогалерия

„Просто искам духът ми да лети”

Животът като въздишка в изложбата „Мигновения” на Юлиян Табаков

Сценографът: Животът е преходност. Сапунен балон. Много хубав, но сапунен балон, който рано или късно се пука

Иво Дернев

„Животът е толкова кратък. Не се страхувам от смъртта. Аз съм готова за нея. На искам да умра като червей. Знам, че червеите ще ме ядат. Просто искам духът ми да лети”. Думите са на голямата българска актриса Златина Тодева и прозвучаха от неин запис вчера в баня Старинна, при откриването на изключителната изложба „Мигновения” на Юлиян Табаков. 12-години след кончината на Мама Злата, гласът й накара публиката в Залите за съвременно изкуство да настръхне, да се усмихне, да се вгледа в светлината, към която актрисата се стреми в подредените в банята серии широкоформатни и миниатюрни фотографии. Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодев да напусне този свят и са последните фотографии с нея. Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Но намигат, че всъщност старостта не е толкова страшна. Тя е кратък период преди вечността. Снимките говорят за преходността, смъртта, любовта, началото и края.

„ Тези фотографии са истини към това, което животът е. Животът е преходност. Сапунен балон. Много хубав, но сапунен балон, който рано или късно се пука”, каза за Под тепето сценографът Юлиян Табаков. И допълни: „Смъртта не може да надделее над нещо, от което е само 50 процента. Технически погледнато смърт без живот няма и живот без смърт няма”.

Познанството му със Златина Тодева датира от 2005 г., когато работят заедно по представлението “Анатомия на крайното”. Двамата се срещат покрай заснемането на плаката за представлението, за който на мама Злата й се налага да се съблече. Впечатлен от нейното присъствието и по идея на дъщеря й, Гергана Тодева, младият творец й предлага да направят съвместна фотосесия заедно с Марий Росен. Откровеността и отношението на актрисата помагат за доразвиването на идеята и дават възможност на Юлиян да създаде една уникална серия от снимки. Внезапната смърт на Златина Тодева обаче става причина тези фотографии да не видят бял свят до 2015 г.

„ От срещата си със Златина Тодева научих много. Има много неща, които често си повтарям в различни професионални и житейски ситуации. Неща, които тя ми е казала или начинът, по който се е държала в определени ситуации, често са ми като пътеводна светлина и ориентир”, не скри Табаков.

Той подчерта, че Златина Тодева никога не е била неспокойна. „ Никога не е била човек, който е бил натрапчив. Беше много дискретна и много истинска. Беше много приятно да си около нея, и като човек, и като колега, ако разбира се, сценографът е колега на актьора. За мен тези срещи са едно от хубавите неща, които са ми се случили и са от нещата, които по някакъв начин са ме направили това, което съм”, допълни творецът.

“Мигновения” може да бъде видян всеки ден от 11.00 до 19.00 до 15 август 2019-а година. Не я пропускайте.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина