АктуалноГласовеЖивотЗабавлениеМнения

Просветният министър: Ще има недостиг на кадри във всички системи, всички професии, всички сектори

Младите хора, които ще влизат в пазара на труда през следващите десетилетия ще бъдат между 60 и 70 процента от тези, които ще се пенсионират, заяви Красимир Вълчев

200 школски директора аплодират образователният министър в Пловдив, тъй като бил първия, който се среща толкова много с учители

„Все повече ще бъдат очакванията към нас. Защото недостигът на специалисти, недостигът на хора, ще бъде още по-голям, ще се задълбочи. Младите хора, които ще влизат в пазара на труда през следващите десетилетия, ще бъдат между 60 и 70 процента от тези, които ще се пенсионират. Това означава недостиг във всички системи, всички професии, всички сектори. Съответно критиката към образователната система и очакванията за релевантност ще бъдат още по-големи. Затова и над 2 хиляди програми в областта на професионалното образование бяха актуализирани през последните година и половина”, заяви днес в Пловдив просветният министър Красимир Вълчев. Той бе гост на Националната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник“, организирана от Център Амалипе. 200 школски директора от цялата страната го аплодираха, тъй като бил първият просветен министър, който се среща с толкова много учители и попива информацията и проблемите в системата от извора.

Според Вълчев, най-голям и болезнен недостиг ще има в секторите, които изискват техническо- професионално образование, които изискват инженерно-техническо висше образование.  „Недостигът на инженери ще бъде повсеместен. Такъв ще има и в образователната сфера, и в аграрната. Затова трябва да провокираме в по-голяма степен интересите на децата в областта на математиката, природните науки, техниката. Това се опитваме да правим с регламентирането на дейностите по интереси и финансирането им от държавния бюджет по новите разпоредби”, каза пред директорите министър Вълчев.

Той подчерта, че основният ресурс в системата са учителите. „Разчитаме на тях. Ако имаме добри учители, след десетилетие ще имаме добри специалисти по всички останали професии. Затова взехме политическото решение да заложим на всички учители. Ангажиментът за увеличение на възнагражденията с над милиард е много значим и аз само мога да се радвам като министър на образованието, че това решение беше взето. След реализирането на четирите стъпки средната  учителска заплата ще достигне над 125 % над средната за страната. Днес е по-трудно да мотивираме младите хора да бъдат учители. Още по трудно е да подсигурим системата в най-малките населени места с учители, тъй като в общия случай младите хора са по-склонни като завършат да работят в големия град”, допълни той.

Спря се и на темата с трудните ученици, на които до голяма степен без посветен форума. „За да се справим с тях и тези, които квалифицираме като рискови, са необходими много повече усилия и средства. Затова утвърдихме механизма за групиране на училища и детски градини в зависимост от концентрацията на деца от уязвими групи. Всяко едно дете е различно, изисква индивидуален подход и подкрепа, която ние трябва да осигурим. Общините трябва да имат система за ранно предупреждение. Трябва да им светне лампичката, щом в едно училище се увеличат децата от ромски произход. И веднага да се приемат действия по десегрегация”, заяви министърът на образованието. „Понякога не става само с убеждаване и добри приказки, а и с инструментите на принудата. Но ние имаме малко такива в системата. Дано разговорите, които водим да са по-смислени, за да се спекулира и политизира по-малко с темата. Имаме нужда от смислен дебат в сферата на образованието. Там можем да постигнем обществен консенсус”, каза още той.

Допълни, че от МОН работят и по проследяваме упражняване правото на образование. От министерството водят разговори с гранична полиция, тъй като за много малко деца има сигурна информация, че са в чужбина. Министърът иска да се постигне информационна свързаност на всички системи и институции.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Шибан идиот, пазара регулира живота тъп боклук такъв, програми щял да прави бастун, цялата образователна система трябва да бъде частна и край на проблемите. Държавата е лайно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина