АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Проектът за възстановяването на чешмата, кръстник на Бунарджика, очаква „Да!“ от НИНКН

За разрушената през 1912 г. и отново е съградена от кмета Божидар Здравков чешма, сега Бизнесът за Пловдив е поел ангажимент

Пътешественик преди 4 века разказва, че местността „Бунарбаши” е сборище на интелигенцията и на аристокрацията

Малко известен сред по-младите пловдивчани и гостите на града е фактът, че хълмът, който официално се нарича на Освободителите, а всички с любов зовем Бунарджика, носи популярното си име, благодарение на един извор.

Намира се на тераса почти в средата на пътя към върха. Масивният градеж с красиви колони и детайли е подпрян от строително скеле, за да не рухне. Мерките по укрепване са  предприети преди много  време, но си стоят недовършени. Вода, естествено, не тече също от десетилетия. Занемарено от години, скелето се е компрометирало и крие опасност за преминаващите по алеята.

С цялостната реконструкция на това емблематично за града място се зае Сдружението с нестопанска цел “Бизнесът за Пловдив“. Проектът, който изцяло ще възстанови великолепието на чешмата, очаква одобрение в НИНКН. Припомняме, че инициативата бе представена за пръв път по време на общественото обсъждане на реконструкцията на парка от инж. Любозар Фратев, чиято е идеята за възраждане на бунара- кръстник на хълма. Красивото водно съоръжение, което според някои историци и изследователи е от Античния период на града, ще върне автентичния си вид с лични средства на предприемачите от Сдружението.

Ще се възстановят каменните колони и водопроводната система и вода отново ще бликне. Реставрацията ще върне някогашното очарование на чешмата, за която легенда казва, че пиеш ли от нея – винаги се връщаш в Пловдив.

Проектът се нарича „Възстановяване на нимфариума“, защото се предполага, че там е било древно римска светилище. Известно е, че в античността на върха на хълма се е издигала огромна статуя на Херкулес, а по-късно през османската епоха тук се е намирало водохранилището на Пловдив. Османският пътешественик от ХVII век Евлия Челеби споменава в пътеписа си, че  местността „Бунарбаши” е била сборище на интелигенцията и на аристокрацията.

Мнозина историци датират чешмата от османския период  заради типичната й архитектура. Разрушена е до основи през 1912 година и отново е съградена от кмета Божидар Здравков, на когото дължим днешния облик на хълма.Той превръща  Бунарджика от запустяло място в парк за една година. От 1933 до 1934 се отваря гледка към булеварда, построявет се каменните алеи, две езерца, каменни пързалки и водоскоци.

Предприемачи възстановяват чешмата кръстник на Бунарджика

Какво се случва с водоизточниците на Бунарджика?

Голяма статуя на Херакъл се издигала навръх Бунарджика

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Израсла съм на Бунарджика, отвсякъде течеше вода, не само от чешмите. Имаше каменни улеи които пресичаха преките пътеки. Радвам се за новите фонтани при бялата мечка. Дано възстановят не само чешмата, но целия хълм както е бил по времето на Божидар Здравков!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина