АктуалноГрадътНовини

Продължение на колонадата разкриват археолозите на Форума

Археолозите са попаднали на добре запазена база от колона

Сред новите открития са и по-късна стена от неизвестна сграда и основните на друга кръгла постройка

Продължение на колонадата на античния римски Форум разкриват археолозите на площад Централен, като част от цялостното преобразяване на тази зона в града. Успоредно с ремонта на автомобилния подлез на улица „Гладстон“ бяха рестартирани и дейностите по проучването на т.нар. Форум-Запад. Мащабни разкопки и голямо разширяване на зоната за проучване не се предвижда, но се работи върху част от терена, около която предстои архитектурна намеса. В близост се планира подход за разглеждане на разкопките, както и водна атракция.

До момента археолозите не са попаднали на големи изненади. В южна посока се разкрива продължението на стилобата – основата, върху която стъпва колонадата на форумния комплекс. Открита е добре запазена, но само в основата си, база за колона. В северния край на тази част от разкопките археолозите са попаднали на стена от средновековна сграда, която тепърва ще се анализира. Освен нея е открита и кръгла сграда, най-вероятно по-късна от времето на съществуване на Форума.

Работата на археолозите на терен продължава, като предстои и пълното анализиране на откритията в тази зона. По думите на кмета Иван Тотев, в следващите месеци ще се работи върху преобразяването на площада чрез различни намеси, най-вече чрез смяна на настилката. По-мащабни разкопки за изваждане на целия форумен комплекс засега не се планират.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина