АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Проверка от районното кметство спря тапетите по къщата в Капана

Собствениците не са предоставили всички нужни разрешителни за ремонта

Експертите тръгнаха на импровизирана проверка из Капана

Екип от администрацията на район „Централен“ и Инспектората за опазване на културното наследство спря лепенето на тапети с напечатани фалшива каменна зидария и растения на една от знаковите къщи в Капана. След публикация в „Под Тепето“ експертите се намесиха и предотвратиха продължаването на нерегламентираните действия върху фасадата на сградата в комплекса, част от Груповата недвижима културна ценност „Капана“.

Припомняме, че по-рано днес общинската администрация бе сезирана за лепене на външни тапети върху фасадата на сграда на площада в Капана, известен като „Широкото“. Вместо оригиналната гладка мазилка, там се поставяха изкуствено напечатани върху винил каменна зидария и растителност.

От местната администрация на място се отзоваха лично районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов, главният архитект на района и зам.-кметът инж.Тошо Пашов. Оказа се, че няма съгласуван с НИНКН проект за промяна на визията на фасадата. За момента действията по сградата са спряни, като предстои да се направи по-обстойна проверка какви разрешения имат от местната власт и от Министерство на културата за работа върху културната ценност.

След посещението на „Широкото“ експертите направиха и импровизирана проверка сред други сгради в Капана. Впечатление им направи и работата по сградата на ъгъла на улица „Златарска“ и „Бенковски“, където беше подменена цялата дървена дограма на партерния етаж, колоните се облепяха с фибран – имитация на рустика, а втория етаж от няколко месеца е в нов стил.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

  1. Четейки коментарите, стигам до извода, че всеки може да бъде всичко в нашата мила родина. Много разбираме от архитектура, закони и всичко останало. Ако го спрат-защо го спират, а ако не го спрат-защо са ги оставили. Превърнали сме се в стадо плюнки.

  2. Хаххаха няма подобна бутафорна кочина като нашата… голяма работа станала за 5 квадрата тапети..то половината емблема на Пловдив замина под багерите..Вазов я губим, Цар Асен също, итонг, фибран и пластмаси…оня гоьнсурат Митко Розата къв кич сътвори, ама най- големия да бъде, никой не гледа ансамбъл нещо, уеднаквен дизайн, замисъл, секи братче пляска квот му падне,три етажа, пет, седем -евтинко да е само! Всичко заприлича на мегаджитрипълей залата Колодрума…баси гротеската

  3. Импровизираната проверка по сигнал на кой завистник е направена ? Гледам сградите до тази къща в какво окаяно положение са ,това повече ли ви харесва ?Оставете хората да завършат започнатото !

  4. Под тепето, не пишете неистини!
    Сградота на,, Широкото“никога не е била паметник на култерата, за да се иска разрешение от министерството.
    Фасадата е запазена корнизите и фризовете над прозорците също. Дограмата е автентична(дървена) от края на 18-ти век. Конструктивно нищо не е пипнато.
    Огледайте се наоколо, какво виждате:алуминиева дограма, окъртени фасади, рекламни венили и нашарено с шпреьове. За това пишете!
    За Ваше сведение, технологията която се прилага за освежаване на фасадата едвойно по-скъра от Вашата,, оригинална гладка мазилка“или разни фасагени и фасадни бои.
    Със сигрност не сте били в Европа в градове със статут като този в Капана.
    Ех, а сме Европейска столица на културата.
    Срамувам се вместо Вас.
    Под тепето, не пебликувайте неща преди да сте ги проучили в детайл!

    1. Сградата е в квартал Капана, който е колективен паметник на културата, а сградите в него попадат и под контрола на НИНКН. Ако ще и един перваз да боядисват, трябва да съгласуват

    1. Мисля, че не сте добре, ще изглежда добре ако я възстановят в първоначалния и вид. Облепянето с тапети ще за души мазилката, ще започне да задържа влага и фасадата ще рухне.

  5. Оставете хората да направят нещо красиво, че като гледам гладката мазилка,ми се повръща! вместо да махнат циганската просия и лепиларите,те се занимават с глупостите на някой завистник

    1. Къщата е паметник на културата и за вас е по-нормално да бъде облечена с тапети?!? После ще плюете къде са били органите да ги оставят да го направят

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина