АктуалноБългарияКултураНовиниФоторепортаж

Пригответе се за 10 дни с много представления под тепетата

Проектът „Пловдив Каравана“ събра 200 международни артисти от 15 пътуващи трупи в три творчески лагера в Пловдив (ВИДЕО)

Под тепето ви води първо в лагера на колектив Бараката (ГАЛЕРИЯ)

На Гребната база, между Хангарите и Спортния комплекс на УХТ е мястото, на което 10 дни Колектив Бараката ще посреща пловдивчани, гости на града и любители на уличните представления от цял свят. Те са част от проект „Пловдив Каравана“ в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019, който събра 200 международни артисти от 15 пътуващи трупи в три творчески лагера в Пловдив. Другите два лагера са в кв. „Столипиново“ в двора на ОУ „Пенчо Славейков“ и в жк Тракия срещу СУ „Черноризец Храбър“.

Участници в колектив Бараката са пътуващи актьори от 6 трупи: Bronca, Entre Deux Averses, Famille Walili, Maraudeurs et Compagnie, Mini art Festival Sofia и Cirkus Tvaers. Повечето са от Франция, но има две групи от Белгия и Швеция.

Зад ограда ме посреща Жосефа (бел. авт.: на снимката е в средата), отключвайки катинара, подхвърля че се чувства малко като затворник, но безопасността е на първо място.

С артистите пътува и Гай, който си е чист французин.

С Жозефа се разхождаме из лагера и тя разказва за пътя на трупата до тук.

„Ние от Бараката сме нов колектив от 6 групи, специално създаден за този голям проект  „Пловдив Каравана“ – фестивал на пътуващите театри  в Европейската столица на културата през 2019-а. Преди бяхме непознати, но пътят до тук ни сближи.  За да дойдем до тук сме изминали близо 3 600 километра. Тръгнахме преди два месеца от Рен, Франция, където също имаше подобен фестивал, прекарахме  една седмица в Солун.  В Пловдив пристигнахме от Кула, Харватия,  преди няколко дни. За нас това пътуване е много различно. Пътуваме с 16 каравани, няколко буса и 3 камиона, имахме технически проблеми… Голяма организация. Истинска Одисея!“

Пътят до бивака им е обозначен със стрелки, които започват още  от подлеза под жп линията след улица „Младежка“.

В лагера на поляната са разположени 2 големи шатри, украсени са с огромни гирлянди с кръгли лампи, има чудни машинарии и магически кутии.

В зоната за хранене срещам Ан, тя е дежурна по кухня днес. Запознава ме с менюто: пилешки шишчета и шопска салата. После ме пита за рецептата на шопската салата, не е много сигурна дали нейната е вярна, тъй като и се вижда много проста, а е чувала легенди за нея.

Изненадата за мен е, че храна и напитки ще има и за публиката, така че Ан днес има да готви за доста народ.

В 16 часа лагерът на Бараката отваря врати за посетители с DJ сет, представление Театър в каравани, танци, концерт, клоунада Андре Агаси (бел.авт. Клоунът е от Америка, довери ми го Жозефа).

От 18 до 19,30 може да се насладите на истински автентичен панаир със забавления и атракции.

В 20,30 започва концерта на  Narma and The Wlaili Beat” Brothers под голямата синя шатра, а от 22,30 е представлението „Нищо няма да остане“.

Колектив Бараката ще ви грабне с фантастична сценография,фантастични същества на кокили, кабаретни представления, цирк, въздушна акробатика и талантливи музиканти.

Само няколко думи след „Здравейте“ и вие ще сте въвлечени в атмосферата на пътуващите театри.

Техните представления са безплатни, но не забравяйте, че пътуващите актьори са мисионери на тази древна магия и изкуство, така че пуснете дарение в касичката.

Вижте програмата на колектив Бараката за целия фестивал:

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина