АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Препоръчано от местните: Ася, Пепи и Славяна

Пловдив през очите на три дами

Lost in Plovdiv

Снимка на корицата: lana_sdnk

Ася и Славяна са очарователните собственички на един от най-любимите ни барове под тепетата – Gingertale. Чрез музиката и коктейлите в него те ни разказват своята приказка и ни приканват да посетим тяхното кътче в квартала на творческите индустрии и  в самото сърце на любимия град – Пловдив.

Опиши Пловдив с няколко думи:

Ася: Горещ, смеещ се, свирещ и танцуващ…

Славяна: Пловдив за радост винаги е имал страхотен исторически романтичен чар;

в момента и добро икономическо развитие;

а в личен план е семейството ми, приятелите ми, работата ми-тоест дома ми 🙂

Твоето тайно кътче:  

Ася: Един безистен до малката главна

Славяна: Наистина силно сантиментални са ми и обичам местата, където израснах при баба и дядо и където като деца имахме безброй тайни кътчета – на смокинята, под гаражите и на тавана – около училище Душо Хаджидеков, Леонардо да Винчи и Богомил.

Любимото заведение:

Ася: Gingertale и Паваж!

Славяна: Нашето си разбира се, заради всичката енергия, която с Ася и страхотния ни екип влагаме и за щастие получаваме:) Извън това, разбира се и други – харесвам места с отношение и неумиращ ентусиазъм въпреки трудностите – такова е Паваж например, искам да се появят и още 🙂

Най – подценяваното място:

Ася: Бунарджика

Славяна: Не съм сигурна, че „най-подценявани“ е точното определение, но има места в града, които са занемарени по различни причини и ми се иска да се обживеят отново, защото имат огромен потенциал – такива са не само остров Адата в Марица, но и цялата зона около реката, както и мястото около тютюневите складове.

Къде би завел някого, който не е оттук:

Ася: Ще тръгнем от Стария град, после през Капана, Джумаята и по Главната ще стигнем до Цар Симеоновата градина и Пеещите фонтани.

Славяна: Истинско удоволствие за всички, които не са от града и са ни на гости, е разходката за ден из Стария град, Античния театър, Римския стадион и началото на града на Небет тепе. При повече време – архитектурните паметници от различни исторически периоди на Пловдив -бетонните образци на т. нар. „брутална“ архитектура от комунистическия – Кино Космос, Младоженския дом, Централна поща; красивите сгради от османския – Чифте баня, Джумая джамия, ценното баухаус наследство, бившите дюкяни и складове в Капана и други – историята ни е древна и интересна и има много за показване и разказване:)

Пепи е родена в Пловдив. Занимава се с маркетинг и копирайтинг от няколко години, пише за сайтовете People of Plovdiv и PuraVidaLifestyle.org. Повечето хора я свързват с музиката, тъй като пее в различни формации от дете. Предпочита акустичните изяви пред голямата шумотевица, където няма разстояние между нея и публиката. Обича да разказва истории – пишейки и пеейки.

Опиши Пловдив с няколко думи

Приказен, духовен, изпълнен с култура.

Твоето тайно кътче

Когато искам да остана сама се качвам в колата и карам към някое от близките селца. Гледката от Белащица към Пловдив, например, е приказна!

Любимото заведение

Котка и Мишка– за сутрешното или следобедното кафе, ресторант „Smokini” за вечеря, /препоръчвам Патешкото им магре с праскови, защото е ммммм…/, BeeBop Café, Контрабас и Vintage House – когато ми се слуша нещо на живо.

Най – подценяваното място

Лъки Синема – един прекрасен киносалон, в който можеш да гледаш изключителни прожекции от световната сцена. Чудно ми е защо залите му не са препълнени. Освен това и билетите са на много по-изгодни цени.

Къде би завел някого, който не е оттук

Бих започнала с традиционната разходка из Старинния ни град, Амфитеатъра, тепетата и Гребната база. Вечерта бих го завела на джаз, а на следващия ден – на разходка в планината, стига времето да го позволява. Благословени сме да разполагаме с много пътеки и кътчета, само на няколко минути от града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина