АктуалноГрадътНовини

Преизбраха Атанас Рогачев за председател на „Бизнесът за Пловдив“

Управителният съвет избра и двама заместници – Илия Динков и д-р Ангел Ставрев

Инж. Атанас Рогачев бе преизбран за председател на Сдружението с нестопанска цел “Бизнесът за Пловдив“ . Това стана на отчетно-изборно събрание, което се преведе снощи в къща „Иван Черноземски“ в Стария Пловдив.

Активата програма и многостранни дейности станаха аргумент за избирането и на двама заместник председатели – Илия Динков и д-р Ангел Ставрев.

Общата оценка на членовете на Сдружението е, че 2019-а е ползотворна година, в която са насочили общественото и медийно внимание в различни направления от съществена важност за развитието на града и областта.

Пред общото събрание изпълнителният директор Александър Стайков направи преглед на всички проекти и финансов отчет. Той припомни основната цел, която поставя под общ знаменател всички активности  – проспериращ град с добра инфраструктура и прозрачно функциониращ публичен сектор, добре образовани граждани.

През 2019 година Сдружението предизвика и насочи медийното внимание към измененията в Общия устройствен план. На множество срещи с държавни и общински институции и наши  експерти  представиха  цялоста визия накъде и как ще се развива не само Пловдив, но и съседните общини  –  индустриални и жилищни зони, транспортни комуникации, териториални граници, пречиствателни станции.

През изминалата година се обособиха четири работни групи.

„Урбанизация и транспорт“ анализира транспортните връзки на входно-изходните артерии на Пловдив в посоките Асеновград и Пазарджик. Разработи идейни проекти за изграждане на естакада на пътя Пловдив – Асеновград и байпас на кръговото на пътя Пловдив – Пазарджик, който да разтовари трафика от Смолян към Пловдив. Благодарение на тези нови идеи се засили общественото внимание към правилното изпълнение на този проект ,а Сдружението се заяви като сериозен коректив пред местната власт.

„Бизнесът за Пловдив“ инициира работна дискусия и предложи алтернативни решения и по един от най-важните инфраструктурни проекти – пробива под Централна гара, бъдещето на Бетонния мост и Модър-Царевец.

След  повдигането на тази важна за града тема, в поредиците срещи се включи и Омбудсманът Борислав Стаматов.

Пренастройването на дясна секция на светофарите в Пловдив, за да се облекчи трафика и ограничи замърсяването на въздуха, е идея на Сдружението, която вече се  осъществява от общинската администрация.

Пакетът „Мобилност“ и въвеждането на ТОЛ системата в България са теми, които също атгажираха експертото мнение на членовете.

Работна група  „Екология и туризъм“ представи пред обществото и институциите задълбочен анализ на качеството на атмосферния въздух и предложи конкретни  мерки.

През изминалата година дуалното обучение и въвеждането на новите технологии бе във фокуса на работнта група по образованието.

На среща на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ с министъра на образованието Красимир Вълчев бе представена идеята  за развитие на клъстър в областта на иновациите в партньорство с университети, средни училища, общински и държавни организации.

Работната група, която наблюдава местната финансова политика направи анализ на обществените поръчки на общините Пловдив, Марица, Родопи и Куклен.

Реставрацията  на къща „Иван Черноземски“ в Стария Пловдив е един от приоритетите на 2019. Над 400 000 лева са вложени в проекта. Най-добрите реставратори превръщат къщата в една от  архитектурните забележителности на града. Продължава и реставрацията  на Нимфариума на Бунарджика.

В резултат на всеобщата  работа през 2019 г., Сдружението се утвърди като екип от съмишленици, които успяват да отделят от времето си в името на обществени цели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Какъв е този абсурд. Събрали се все свои хора на седянка. Уж по сериозни теми , а им раздали бадеми и чаши с червено вино. Сигурно и уиски ще са си наляли малко по-късно на катедрите пред тях.

    1. Много е просто Пич(пет) плащаш си членският внос от 5000 лв /годишно и си пиеш винцето или уискито на същата седянка ….. ама става с пари безплатно има само в нета

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина