АктуалноГрадътНовини

Президентът на Германия обядва с пловдивски творци

Франк-Валтер Щайнмайер иска да разбере от младите в Капана какво бъдеще очакват от и в Европа

Българският му колега намекна за доближаване на Фолксваген до страната ни

Таня Грозданова

Президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер е на официално посещение в България на 4 и 5 април. Той бе посрещнат днес от българския му колега Румен Радев, по чиято покана е визитата му у нас.

На брифинг в сградата на Дондуков 2 държавният ни глава призова за важни и неотложни реформи в ЕС, за да няма следващи кандидати за излизане от съюза. Великобритания трябва да бъде запазена в Европейския съюз, призова също от своя страна президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата са обсъдили и икономическите отношения между страните ни. Запитан дали „Фолксваген“ ще инвестира в България, Руме Радев каза, че по време на срещата са обсъдени перспективите за стратегическа германска инвестиция.

„Успешното партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство.“

Още преди визитата на президента Щайнмайер стана ясно, че той ще се интересува на място от това как България, особено след нейното успешно председателство на Съвета на ЕС, вижда ситуацията в глобален план и бъдещето на ЕС на фона на тези и вътрешноевропейски предизвикателства.

Темата за ЕС е водещата и в утрешното посещение на Франк-Валтер Щайнмайер в Пловдив. Според официалната програма той ще разгледа фирма Liebherr-Hausgeräte, а после ще се срещне с кмета Иван Тотев, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, представители на общинското ръководство и на фондация „Пловдив 2019“ в сградата на пл.“Ст. Стамболов“ 1. По-късно гостът ще разгледат част от забележителностите на града.

Очаква се немският президент да обядва с пловдивски творци в ресторант Филипополис в Стария град.

Федералният държавен глава е пожелал да проведе дискусия с млади българи за бъдещето на Европа имено в Квартала на творческите индустрии в петък след обяд.

Преди да отпътува за Берлин той ще посети Бачковския манастир.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина