АктуалноГласовеМненияНовини

Президентът към студенти от ПУ: Не бъдете апатични. Не позволявайте да ви вкарат в рамки

Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи върху възстановяване на демократичните принципи , каза държавният глава

Радикалната промяна е единственият изход от блатото, в което сме затънали, заяви Румен Радев

Иво Дернев

Ако проблемите на България не се решават от сегашната форма на управление, може би е време гражданите да искат конституционни промени, загатна в Пловдивския университет държавният глава Румен Радев след въпрос на студент днес, по време на днешната среща на държавника с възпитаници на висшето училище и преподаватели. Чисто политическият въпрос дойде от председателя на студентски съвет към ПУ. Той попита дали не е време за президентска република и дали Румен Радев ще организира собствена политическа партия.  „Партия можете да създавате вие, защото вие трябва да решите вашето бъдеще. Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи върху възстановяване на демократичните принципи”, допълни в отговора си държавният глава.

Към него бяха отправени куп студентски въпроси. Младите хора питаха президента за промяната и как може да се осъществи тя, за единението, за което той много често говори напоследък, за европейските фондове, за Валери Симеонов и за справедливостта или по-скоро липсата й.

Преди дискусията в залата президентът държа близо 30- минутно слово, в което отбеляза, че България е проиграла голяма част от възможностите си, които предоставя членството в Европейския съюз. „Защо и как стигнахме дотук?”, попита Румен Радев публиката и допълни, че на дневен ред остава глобалният въпрос защо сме бедни и все по-изоставащи.

За да отговори на въпроса си той използва изводите, които си е направил след прочит на книгата „Защо нациите се провалят”. Заяви, че има два модела, единият от които се проваля, а другият просперира. Според президентът вторият тип държави са онези, в които има инклузивни (приобщаващи), политически институции, в които гражданите са високо представени в управлението, абсолютен приоритет са образованието и инвестицията в човешкия капитал, стимулира се свободата на медиите като необходим коректив на властта.

„От другата страна седят държавите с екстрактивни политически институции. Там няма граждани в управлението, а има безконтролен държавен елит. Слаби държави, в които не са приоритет инвестициите в образование и в човешки капитал, а в проекти със съмнителни ефекти. Държави, в които медиите са потъпкани. Къде се намира България сега тази координатна система? Сами можете да дадете отговор на този въпрос и той като че ли е ясен. Нашите институции закърняват. Гражданският контрол над тях е неефективен. Разделението на властите драстично се нарушава”, каза пред студентите Румен Радев.

Подчерта, че без промяна на политическата среда няма как да се решат важните проблеми. „Радикалната промяна е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години”, заяви президентът. Отбеляза, че субектността на властта е много важен елемент от тази промяна. „В институциите трябва да влязат високообразованите и достойните, а не послушните. Днес имаме опростачване на политическия живот, който покорява нашия обществен морал”, допълни държавният глава в словото си.

След което се обърна към студентите: „Апелирам към вас. Важно е не само да усвоите знания, но ежедневно да устоявате да бъдете свободни граждани, да мислите, да решавате, да дебатирате”.

Президентът бе попитан от студентка за единението, за което напоследък често говори. „Това не е индулгенция за погазване не закона. Единението не е отказ от плурализъм, а напротив, то е търсене на консенсус по национално значими теми с демократичен дебат”, отговори той.

Мария Симеонова, студентка по право, попита държавния глава „Ако бяхте студент днес каква щеше да бъде вашата мотивация да останете в България?”.

„Когато съм сред българи в чужбина често ми задават един и същ въпрос „Кога ще се оправи България, за да се върнем?”. Мотивацията я определя всеки сам за себе си. Тя няма само материални измерения. За да съм тук, аз съм намерил своята мотивация”, отвърна Радев. Като препоръча на студентите и те да открият своята мотивация, тъй като България е динамично общество, пред което предстоят сериозни промени, а младите хора могат и трябва да бъдат част от тях.

„Как да се стигне до тази промяна?”, попита го Натали Колева, 4-и курс по биология. „Трябва да останете верни на себе си и да не позволявате да ви вкарат в рамки. Нужна е непримиримост към безобразията, беззаконията, опростачването . Необходими са не абстрактен патриотизъм в социалните мрежи, а вяра и воля. На обществото му е нужна справедливост и законност. Не бъдете апатични. Бягството от апатията е първата стъпка към едно по-добро общество. Срещайте се, дебатирайте, организирайте се”, посъветва президентът.

На въпрос за еврофондовете той отговори, че те са необходими, но в същото време ако няма нормална политическа среда и контрол, те могат да доведат до тотална деформация на политическия и икономическия пейзаж.

Студентка призна пред президента, че е започнала да губи вяра в правосъдната система. „Да започнем сами да раздаваме правосъдие ли? Кръв за кръв? Тогава демокрацията няма да я има. Как да повярваме? Как да не губим надежда?”, попита тя. „Безнаказаността е навсякъде. Тя дава още по-голяма безнаказаност, ако не се пресече навреме. Когато има безнаказаност в институциите, тя се пренася и върху престъпниците.  Това е едно от първите неща, които трябва да решим. Но е нужно и възпитание, за да има едно по справедливо общество. Затова е и толкова важно образованието”, отвърна й Румен Радев.

А на финал препоръча на студентите да имат високи амбиции, лични и национални.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина